Ferritin testi neden önemli?

Ferritin, demiri depolamaktan sorumlu proteinimiz. Eksikliği ya da yüksekliği bedensel bazı problemlerin işareti. Ferritin sadece bazı sağlık sorunlarının teşhisinde değil, sağlığı izlemede de giderek daha bir öne...

Ferritin, demiri depolamaktan sorumlu proteinimiz. Eksikliği ya da yüksekliği bedensel bazı problemlerin işareti.

Ferritin sadece bazı sağlık sorunlarının teşhisinde değil, sağlığı izlemede de giderek daha bir öne çıkan tarama testlerinden.
Özellikle “kronik inflamasyon/müzmin mikropsuz iltihaplanma” olarak bilinen ve diyabetten demansa (bunamaya), artritten yorgunluğa pek çok sağlık sorununun arkasındaki gizli güç olduğu anlaşılan kötü sürecin takibinde en az CRP testi kadar güvenli bir işaret olabiliyor.
Kısacası...
Ferritin, demiri depolamaktan sorumlu proteinimiz...
Eksikliği (düşmesi) de, yüksekliği (yükselmesi) de bedensel bazı problemlerin işareti. Bu nedenle; yıllık sağlık taramalarınızda ferritininize de baktırmanızda fayda var.

Kemik erimesinin tek çözümü kalsiyum takviyesi değildir

Nedense kemik sağlığı söz konusu olunca anında ve de yalnızca kalsiyum hatırlanıyor, kalsiyum zengini besinler, kalsiyum bombası haplar akla geliyor. Peki doğru mu? Hayır.
Doğrusu ne mi? Buyurun...
◊ Tamam, kemikler kalsiyumsuz yapamıyor.
◊ Tamam, kalsiyum kemiklerin ana destek dokusunun vazgeçilmez minerali.
◊ Ama sadece kalsiyum almakla o iş bitmiyor, çözülmüyor.
◊ En az onun kadar mühim 4 şey daha var:
◊ D vitamini, K2 vitamini, magnezyum, stronsiyum.
◊ Bunları da kazanmak, bedene kazandırmak şart!

Tırnaklar nasıl güçlendirilir?

Tırnaklar da sağlığınızın aynasıdır. Onlar da tıpkı saçlarınız gibi derinizin, dolayısıyla bedeninizin ayrılmaz bir parçasıdır. Tırnaklarınız çıt çıt kırılıyor, kolayca soyuluyor, sık sık çatlıyorsa şu bilgiler sizin de işinize yarayabilir:
◊ Biotin takviyesi yap
◊ Demir eksikse yerine koy
◊ Çinko eksik mi araştır
◊ Proteinden zengin beslen
◊ Kalsiyum zengini besinlere yüklen
◊ E ve C vitamini desteğini düşün

Hangi kalsiyum takviyesi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 681 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 568 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 472 Okunma Glutene fazla mı yükleniyoruz 04 Nisan 2024 | 541 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar