Fazla protein ömrümüzü kısaltır mı

Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi. İşte detaylar...Bu ara tam bir “protein...

Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi. İşte detaylar...

Bu ara tam bir “protein fırtınası” var. Proteinden zengin beslenmek pek moda. Özellikle kilo sorunu olanlar protein zengini besinlere yükleniyorlar. Peki doğru mu?
Yanıt şu: Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi.
ABD’de yapılan güvenli bir çalışma günlük enerji ihtiyacının yüzde 50-55’ini karbonhidratlardan kazananların, “daha az karbonhidrat daha fazla protein” tüketenlerden çok daha uzun ömürlü olduklarını gösterdi. Bu kişilerin, enerjilerinin yüzde 30 ve daha azını karbonhidratlardan alanlardan 4 yıl daha fazla yaşadıkları görüldü. Kısacası “hayvansal yağ ve protein” yüklü beslenmenin “out” , “bitkisel protein ve zeytinyağı” ağırlıklı beslenmenin “in” olduğunu gösteren bulgulara her gün bir yenisi ekleniyor. Netice olarak yaşlandıkça bitkisel protein kaynaklarına (bakliyat, kuruyemiş) yönelip, hayvansal proteinleri (kırmızı et, tavuk, süt ürünleri) sınırlamak gerekiyor.
“Düşük karbonhidrat” konusunda ısrarcı olanlara da un ve şeker yüklü olan tahıl ve meyve yerine bitkisel yağ ve bitkisel protein zengini gıdalar (bakliyat, kuruyemiş, zeytinyağı) öneriliyor.

Yumurta akının marifeti çok!

Yumurta akı proteininin bazı ayrıcalıkları var. Her şeyden önce tam bir kas dostudur. Kaslara sadece ilave aminoasit desteği de sağlamıyor, yapısındaki glisin ve prolin zenginliği ile cilt, eklem ve kemiklere de kollajen desteği sağlıyor. Yumurta akı tip 1, tip 2 ve tip 5 kollajen zengini.
Tip 1 kollajen deride, tendonlarda, kemik ve damar duvarındaki temel kollajen. Bedendeki doğal kollajenin de yüzde 80-90’ı yine bu tip 1 kollajen.
Tip 2 kollajen de en çok yumurtanın akını sarmalayan incecik zarında var. En mühim görevi ise eklemlerdeki kıkırdaklar.
Bitmedi! Yumurta akı “anahtar kollajen” olarak bilinen tip5 kollajen bakımından da çok zengin. Tip 5 kollajen hücrelerin duvarında ve saçlardaki esas destek yapısı.

Yumurta akı ve kabuğu bakın neler yapıyor?

- Cilt kırışıklıklarını azaltıp, cildin yapısını, elastikiyet ve nemini destekliyor.
- Eklemlere ve tendonlara güç veriyor.
- Hareket yeteneğinizi artırıyor.
- Kasları güçlendiriyor, ağrı ve sertliği azaltıyor.
- Sindirimi destekliyor, bağırsak içi yüzeyini koruyor.
- Hücre duvarını destekliyor.
- Kas gelişimini teşvik ediyor.
- Eklem ağrılarını azaltıyor.
- Egzersiz sonrası yorgunluk hissini frenliyor

O rakam 42 değil 12 olacak!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.043 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar