Fast food unutkanlık yapıyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, sürekli fast food besin yiyenlerin sadece damarlarının değil, belleklerinin de tehlikede olduğunu gösteriyor.Öğünlerinin önemli bir bölümünü kızarmış...

İngiltere’de yapılan bir araştırma, sürekli fast food besin yiyenlerin sadece damarlarının değil, belleklerinin de tehlikede olduğunu gösteriyor.

Öğünlerinin önemli bir bölümünü kızarmış patates ve şekerli içeceklerden oluşturanlarda sadece bellek problemleri değil, şizofreni, depresyon gibi psikolojik sorunlarla karşılaşma riskleri de yükseliyor.
Bunun pek çok nedeni var. En önemlileri ise şunlar: Fast food besinleri çok fazla tüketenlerde beyne yararlı B vitaminleri, magnezyum, çinko, kalsiyum gibi mineraller ve Omega-3 yağ asitleri yeteri kadar kazanılamıyor.
Fast food beslenenlerde kan şekeri yükselmeleri, hipoglisemi krizleri, kolesterol ve trigliserit sorunlarının daha sık görülmesinin de önemli bir faktör olduğunun altı çiziliyor. Kısacası fast food sadece kalpten, cinsellikten değil, beyinden de vuruyor!

MEYVELERi KABUKLU YEMEK DAHA MI YARARLI?

Eğer dış kısmını iyice temizleyebilir ve bol su ile yıkayabilirseniz, meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmenizde fayda var. Çünkü meyveleri dış ortamdan koruyan kabukta, onların doğadaki tehlikelere karşı korunmasına yardımcı çeşitli antioksidanlar mevcuttur.
Ayrıca çoğu meyvenin vitamin ve mineral içeriğinin önemli bir kısmı kabuktadır. Kabuğu soyulmamış 100 gramlık bir elmada 150 mg civarında olan flavonoid miktarı, kabuk soyulduğunda 100 mg’a düşmektedir. Çok değerli bir antioksidan olan kuvarsetin de elmanın sadece kabuğunda yer almaktadır.
Genel bir öneri; özellikle kabuğu kalın olan meyveler, yenilebildiği takdirde kabuklarıyla birlikte tüketilmeleridir. Çünkü bir meyvenin kabuğu içine oranla ne kadar fazlaysa, antioksidan yeteneği o kadar yükselmektedir. Kabuğu ile birlikte yenilebilen meyve ve sebzeleri kabuğuyla tüketin.

ISPANAK GÖZE iYi GELiR Mi?

Antioksidan karotenoitlerden lutein ve zeoksantinden zengin besinlerden biri olan ıspanak, göz sağlığı için de yararlı bir besindir. Aynı maddelerin pazı, pancar, kıvırcık lahanada da bulunduğunu hatırlatalım.
Lutein ve zeoksantin, yumurtada da bol miktarda bulunuyor. Ispanağın göze fayda sağlaması açısından çiğ yenmesi daha iyi. Mesela “ıspanak salatası” güzel bir seçim.

AYÇiÇEĞi ÇEKiRDEĞi SÜPER BiR BESiNDiR!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 512 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 716 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar