Eklemleriniz de yaşlanıyor onlara iyi bakın

Yaşlanmayla birlikte eklemlerde yastık görevi yapan kıkırdak doku aşınır. Kıkırdak yapısının bozulması ve zamanla yok olması, eklem yüzeylerinin sürtünmesine, aşınmasına, hatta...

Yaşlanmayla birlikte eklemlerde yastık görevi yapan kıkırdak doku aşınır. Kıkırdak yapısının bozulması ve zamanla yok olması, eklem yüzeylerinin sürtünmesine, aşınmasına, hatta kırılmasına neden olur.

Sabahları eklemleriniz adeta paslanmış gibi tutukluk yapıyor, ağrıyor.
Gün içindeyse eskisi kadar rahat hareket edemediğinizi fark ediyorsunuz.
Aslında sorun yeni de değil. Birkaç yıldır yürürken, merdiven çıkarken diz eklemlerinizde zaten ağrılar vardı. Başta önemsemediğiniz bu ağrılar birkaç ay içinde kalça eklemlerinize, omuz, el, bilek, dirsek ve hatta sırt eklemlerinize kadar yayıldı. Artık neredeyse parmaklarınızdaki eklemler bile ağrıyor! Peki sorun ne?
Bunlar erkeklerde 50, kadınlarda ise 40 yaş civarında başlayan yaşlılık romatizmasının ilk işaretleridir.
Özellikle kadınlarda menopozla birlikte belirgin bir hâl alan osteoartrite bağlı bu gibi şikayetler, yaşamınızın kalitesini olumsuz etkiler.
Yaşlanmayla birlikte eklemlerde yastık görevi yapan kıkırdak doku aşınır.
Kıkırdak yapısının bozulması ve zamanla yok olması, eklem yüzeylerinin sürtünmesine, aşınmasına, hatta kırılmasına neden olur.
İşte can yakan bu ağrıların nedeni, yıpranmış eklem yüzeyindeki sürtünmelerdir.
Eklemleri saran bağ ve kasların zayıflayıp, eklem boşluklarını kalsiyum yoğunluklu yapılarla doldurması doğal da olsa tatsızdır!
Eğer eklemlerinize özen gösterirseniz ileri yaşları ağrısız ya da çok hafif şikâyetlerle karşılamanız mümkün.
Önemli bir nokta da şu:
Diz, kalça, bel ya da boynunuz, hiç fark etmez! Yıllar ve özensiz bir yaşam tarzı vücudunuzun her yerindeki eklemleri etkileyebilir.
Şişmanlığın ve hareketsizliğin eklemlere bindirdiği yük yetmezmiş gibi artık onlardan, uzayan yaşam beklentimiz yüzünden eskiden olduğu gibi 50-60 değil, 80-90 yıllık bir görev süresi bekliyoruz!
O halde yapılacak tek şey var:
Onlara iyi bakmak.

Eklem romatizmanız varsa...

ÖNERİ 1: Kilo almayın
Osteoartritle mücadelede en önemli yaklaşım yükünüzü artırmamaktır. Alacağınız her kilonun diz, kalça ve bel eklemlerinize yük bindireceğini unutmayın. Vereceğiniz her kilo ise riskinizi azaltacaktır.

ÖNERİ 2: Eklemlerinizi destekleyin
Yeterli C vitamini aldığınızdan emin olun. Araştırmalar C vitamininin osteoartrit riskini neredeyse üç kat azalttığını gösteriyor.
Ayrıca D vitamini de kemiklerin sağlığını korumak için olmazsa olmazdır ve osteoartrit kapınızı çalmışsa bile hastalığın seyrini yavaşlatır.

ÖNERİ 3: Yaralanmalara karşı dikkatli olun
Eklemlerinizi korumak için yaralanmalardan kaçınmalısınız. Erken yaşlarda dizlerini yaralayanlarda ileri yaşlarda osteoartrite yakalanma olasılığının iki-üç kat arttığı biliniyor.
Bilinçsiz yapılan bazı egzersizler de eklemlerin zorlanmasına neden olur ve yaşlılık romatizmasına zemin hazırlar. Bu yüzden, yaptığınız egzersizin eklemlerinizi zorlamadığından, onlara zarar vermediğinden emin olmalısınız.
Özellikle orta ve ileri yaşta egzersize başlıyorsanız, doktorunuzdan, egzersiz fizyolojistlerinden veya fizyoterapistlerinden yardım istemeyi ihmal etmeyin.

ÖNERİ 4: Eklemleriniz yaralanmışsa tedaviyi ciddiye alın
Ufak da olsa eklemlerdeki incinmeyi, zedelenmeyi ciddiye almamak ileride canınızı gerçekten yakabilir!
Öncelikle mutlaka dinlenmelisiniz. Sık sık buz kompresi yapmayı ve incinen yeri vücudunuzdan yukarıda tutmayı ihmal etmeyin.
Sorun kısa sürede iyileşmezse bir doktordan yardım istemeniz gerektiğini unutmayın.
Gecikme ya da yanlış tedavi, ileriki yıllarda ekleminizde osteoartrit oluşmasına neden olabilir. Uzun lafın kısası:
Eklemlerinizdeki yaralanmaları mutlaka ciddiye alın ve mutlaka dinlenin. Ama istirahati fazla uzatırsanız, bu defa da yürümeye başladığınızda problem yaşayabilirsiniz. Bu nedenle istirahat ederken bile zaman zaman egzersiz fizyolojistinin önerdiği hareketleri yapmanız gerektiğini unutmayın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 464 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 526 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 726 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar