Egzersiz mi yapalım antidepresan mı yutalım

Düzenli fiziksel aktivite yapmanın “daha düşük depresyon riski” ile ilişkilendirilmesi yeni değil, yıllardır çok iyi bilinen bir konu.

Düzenli ve etkili egzersiz yapanlarda majör depresyon teşhisi olasılığının dörtte bir oranında azaldığını gösteren net veriler var. Diğer taraftan “depresyon” tanısı konulan kişilerin düzenli egzersiz yapmaları halinde daha kolay iyileştiklerini, kendilerini daha iyi hissettiklerini kanıtlayan araştırmalar da mevcut. 
Kısacası düzenli egzersiz antidepresan ilaçlara bir alternatif olmasa da onlara ihitiyaç duyabilecek hasta sayısını azaltmada ve antidepresan kullanan hastaların iyileşmelerini hızlandırmada iyi bir seçenek gibi görünüyor.
Bu uzun girişin en kısa özeti şudur: Eğer depresyona karşı yardımcı bir ilaç arıyorsanız düzenli egzersiz yapın. Depresyon tedavisinde iseniz reçetenize “egzersiz hapı” eklemeyi de unutmayın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 355 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 526 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 726 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar