Dünyanın başı ağrıyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Osman Müftüoğlu'nun bugünkü (14.04.2022)''Dünyanın başı ağrıyor'' başlıklı yazısı.

Anlaşılan o ki “baş ağrısı patlaması” sadece bizim değil, hemen her ülkenin en güncel sağlık sorunlarından biri.

Bu bilgi geçtiğimiz günlerde “The Journal of Headache and Pain” dergisinde yayımlanan yeni ve önemli bir araştırma ile de teyit edildi. Araştırmayı yürüten Norveçli uzmanlar, küresel nüfusun yarıdan fazlasının (yüzde 52’sinin) her yıl şu veya bu nedenle baş ağrılarından etkilendiğini açıkladı. O araştırmaya göre, baş ağrısı nedenlerinin ilk sırasında (yüzde 14) “migren problemi” var. Bu önemli inceleme baş ağrısı vakalarının yüzde 26’sının da -beklendiği gibi- “gerilim tipi” yani “stres kökenli” baş ağrılarının oluşturduğunu gösterdi. Yine aynı araştırma, dünya nüfusunun yüzde 15.8’inin “her gün” şu veya bu nedenle farklı türde bir baş ağrısı sorunu ile karşılaştığını gösterdi.

BİR NOT
KADINLARIN BAŞI DAHA ÇOK AĞRIYOR

NORVEÇ’te yapılan bu baş ağrısı araştırmasının önemli bir ayrıntısı daha var... Baş ağrısı problemi, kadınları erkeklere oranla daha sık ve çok üzüyor. Erkeklerde yüzde 8.6 oranında baş ağrısı görülürken bu oran kadınlarda yüzde 17’ye (iki katı) yükseliyor. Peki, sonuç ne? Sona yaklaşılıyor gibi görünse de bir taraftan pandemi meselesi, diğer taraftan Ukrayna’daki savaş problemi ve tabii ki hemen her ülkenin yaşadığı enflasyon/fiyat artışları sorunu dünyanın da bizim de başımızı daha çok ağrıtacak gibi görünüyor.

ÖNEMLİ
YAPAY TATLANDIRICILAR KANSER NEDENİ Mİ

YAPAY tatlandırıcıların kullanımı konusunda neredeyse 50 yılı geçen tereddüt ve tartışmalar var. Ve o tartışmalar bugün de sürüyor. 50’li yıl kadar önce yapay tatlandırıcı “sakkarin”in “mesane kanseri”ne yol açabileceği tartışmalarıyla başlayan bu önemli konuya son olarak Fransa’da yapılan yeni bir araştırmayla farklı ve önemli bir bilgi daha eklendi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 691 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 569 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 473 Okunma Glutene fazla mı yükleniyoruz 04 Nisan 2024 | 541 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar