Domates prostatı korur mu?

Başlıktaki soruyu rahatlıkla “Evet!” diye yanıtlayabilirsiniz. Nedeni şu: Domatesi veya domates ürünlerini bol ve sık yiyen erkeklerde prostat kanseri daha seyrek görülüyor.Bu bilgiyi bilimsel anlamda ilk kez kanıtlayan...

Başlıktaki soruyu rahatlıkla “Evet!” diye yanıtlayabilirsiniz. Nedeni şu: Domatesi veya domates ürünlerini bol ve sık yiyen erkeklerde prostat kanseri daha seyrek görülüyor.

Bu bilgiyi bilimsel anlamda ilk kez kanıtlayan, Harvard Tıp Fakültesi’nin araştırmacılarından Dr. Edward Giovannucci.
Edward Giovannucci, 1995’te 48 bin erkek üzerinde yaptığı araştırmada fazla miktarda domates yiyen erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığını gösterdi.
Sonraki çalışmalar, bu bulguları doğruladı:
Domates ve domates ürünlerini (ketçap, salça, domates çorbası, domates suyunu, domatesli sosları) fazla miktarda tüketmek, erkekleri prostat tümörlerinden korumada ciddi ölçüde işe yarıyordu.
Sonraki çalışmalar, bol ve sık domates yemenin yalnızca prostat değil akciğer, mide, kalın bağırsak, meme kanserini önlemede de işe yaradığını gösterdi.
Domates bu başarısını içinde bol miktarda bulunan “LİKOPEN” isimli karotenoide borçluydu.

DİKKAT 

Vitamin noksanlığı depresyonla ilişkili olabilir
Doğrudan depresyon nedeni olmasalar bile bazı vitaminlerin eksikliği depresyon riskini artırabiliyor. Özellikle B-12 vitamini yetersizliğinde depresyon riski belirginleşiyor.
Bilhassa vejetaryen beslenen depresyon hastalarında B-12 seviyesini ölçmek lazım.
D vitamini noksanlığı da önemli bir sorun ve çok yaygın bir problem. Çok düşük düzeylerde D vitamini de depresyonla ilişkili olabiliyor.
B-6 vitamini noksanlığının da depresyona yakalanmayı kolaylaştırdığı unutulmamalı, özellikle doğum kontrol hapı kullanan genç hanımlarda depresyon teşhisi konulurken B-6 vitamini seviyesi de kontrol edilmeli.

UNUTMAYIN 

1 porsiyon=30 gram kuruyemiş
Beslenme uzmanları kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyor ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
Peki bu 30 gramda neler var:
20-25 badem, 20 fındık, 30-35 yer fıstığı, 30-35 antepfıstığı, 6-8 adet ceviz bu rakamı tutturmaya yeterli!
Tabii ki fındık, ceviz ya da bademin büyüklüklerini de dikkate almalısınız.

HATIRLATMA 

Yiyorsanız yürüyeceksiniz
Eğer kuruyemişlerden herhangi birini bir ara öğün seçeneği olarak tüketir ya da yiyeceklerine eklerseniz sağlıklı bir seçim yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken şey, yüksek kalori besinler olduğunu unutmamak, fazlasının kilo aldırabileceği ya da kolesterol yükseltebileceği ihtimalini akıldan çıkarmamaktır.
Yukarıdaki 30 gramlık porsiyonları hızlı yürüyüşte 30, yavaş yürüyüşte 40 dakikada ancak yakabileceğinizi aklınızda tutarsanız yerken daha dikkatli olursunuz.
Unutmayın: Fazladan yediğiniz her bir fındık için en az 1 dakika daha fazla yürümeniz lazım!

OKUR SORUSU

3 SORU/3 CEVAP

SORU 1: Bromelain ödem azaltır mı?  
Bromelain, ananasta bulunan bir madde. Yangısal-iltihabi süreçleri baskıladığı, travma ve incinmelere bağlı şişlikleri azalttığı biliniyor. Bu nedenle özellikle vurma, burkma ya da cerrahi müdahaleler sonrasında oluşan ödemlerin daha çabuk iyileştirilmesinde kullanılıyor. Bazı klasik cerrahlar da özellikle yüz operasyonlarından önce hastalarına bromelain kullanmalarını öneriyor, amaçları ameliyat sonrası şişliklerin daha kısa sürede azalması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 785 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 818 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar