Diyetler ‘out’ beslenme planları ‘In’

Eğer beslenmeyi, daha doğrusu sağlıklı ve doğru beslenmeyi bir iyileşme aracı, hastalanmayı önleyici bir beslenme tarzı olarak algılıyorsanız -ki öyle olmalı- “diyet” sözcüğünü bir...

Eğer beslenmeyi, daha doğrusu sağlıklı ve doğru beslenmeyi bir iyileşme aracı, hastalanmayı önleyici bir beslenme tarzı olarak algılıyorsanız -ki öyle olmalı- “diyet” sözcüğünü bir yana bırakıp “yiyecek planı” veya “beslenme planı” deyimini kullanmanız lazım.
Eğer konuya sadece “diyet” sözcüğünü baz alarak ve bir kilo verme aracı gibi yaklaşmaya devam ederseniz -ki 50 yıldır ısrarla devam eden hatamız budur-, ne kilo meselenizi çözmekte, ne verdiğiniz kiloları yeniden geri almama savaşını kazanmakta ne de bazı hastalıklardan korunmada başarılı olmayı bekleyin.
Mesele net ve açık:
Beslenme bir farkındalık işi. Ve bu önemli farkındalığı kilo sorunu olsun olmasın herkesin ciddiye alması lazım.
Bence “yeni yıl beslenme hedeflerimizden” biri de bu olsun. Özellikle kilo sorunlusu biriyseniz “diyetler out” deyip “beslenme planlarını” devreye sokun.
Besinleri keyifli hayatın, sağlıklı yaşamın, gücün, kuvvetin en etkili oyuncuları gibi düşünün, seçimlerinizi buna göre yapın.
Özellikle yaşı 40’ı geçen herkes beslenme tercihlerini yaparken bu farkındalığı esas alarak hareket etmek zorundadır, unutmayın.

Herkesin fabrika ayarları farklıdır

Fabrikasyon ürünler değiliz. Hepimiz farklıyız. Biriciğiz. Benzersiz ve bir taneyiz.
Ortak bazı metabolik özelliklerimiz tabii ki var. Tabii ki sindirim sistemimizin çalışma biçimi, metabolik süreçlerimizin işleyişi, alışverişleri, besinlerle kazandığımız maddelerin kullanım biçimleri, bu maddelerin bedenden uzaklaştırılma şekilleri bakımından üç aşağı beş yukarı ortak bazı noktalarımız kesinlikle söz konusu.
Ama bu en azından bazılarımızın farklı yakıtlara ihtiyaç duyduğu, farklı besinlere farklı tepkiler -olumlu ya da olumsuz- gösterilebileceği gerçeğini ekarte etmez.
Zaten bu nedenle de birine şifa veren yumurta öbüründe alerji yapabilir.
Birine antioksidan yükleyen çilek bir başkasını kaşıntıdan, burun akıntısından, hapşırıktan bezmiş hale getirebilir.
Aynı şeyleri yiyip içmelerine, neredeyse tıpatıp benzer beslenme planları uygulamalarına rağmen biri kuş kadarken, diğeri fil kadar olabilen iki kardeş arasındaki farkın nedeni de budur.
Kısacası herkesin bedeni farklıdır, bazılarınınki ise çok daha değişik yapıdadır. İşte bu nedenle beslenme planları yapılırken özellikle beslenme ile bağlantılı sağlık sorunlarına -mesela kilo almak, reflü, gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık, gıda alerjileri- çözüm aranırken kişiye özel beslenme planlarının yapılması fabrikasyon diyet planlarının uygulanmasından çok daha mühimdir.
Bu tip diyet planlarını uygulayabilmek için de öncelikle metabolizmayı iyi bilmek, doğru yorumlamak gerekmektedir.

Yeni yıla yeni tercihler

 

İLK 8

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 465 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar