Demirel’in 3 sırrı

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Demirel’in 3 sırrı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

***

Geçen günlerde -1 Kasım 2023- 9. Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’in 99’uncu doğum günüydü. Ve o vesileyle çoğumuz onu bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle andık. Ve tabii ki bu arada onun neredeyse tarihe geçecek bazen esprili bazen öğretici pek çok tavsiyesini yeniden hatırladık. Biliyorsunuz benim rahmetli Demirel ile ilgili neredeyse tuğla kalınlığında bir kitap bile oluşturabilecek çok anım var. Ve bugün bu köşede rahmetliyi saygı ve sevgiyle bir kez daha anarken o anılardan önemli birini sizinle paylaşmak istedim. Hazırsanız buyurun...

Süleyman Demirel

DEMİREL’DEN TAVSİYE

ÖLÇÜLÜ, MAKUL VE VİCDANLI OLUN

Çankaya’daki mütevazı sabah kahvaltılarından birinde aklıma yazdığım “DEMİREL TAVSİYELERİ”nden biri de şu oldu: “DOKTOR, İYİ YAŞLANMANIN SIRRI ASLINDA BASİTÇE ŞU 3 SÖZCÜKTE GİZLİDİR: ÖLÇÜ, MAKUL VE VİCDAN! Eğer bir insan yaşlılık sürecini mutlu ve huzurlu bir ömür haline getirmek istiyorsa öncelikle ‘ölçülü, makul ve vicdanlı’ olmak zorundadır. Bu 3 sözcüğe başka şeyler de ilave edebilirsiniz: Ne huzur ne de mutluluk dünde, yarında veya başka bir yerde değildir. Mutluluk da huzur da öncelik ve kesinlikle burada, şimdidedir. Ve bana sorarsan mutlu ve huzurlu bir ömrün bu 3 sırrına şu dördüncü sırrı da eklemek gerekli: MİNNET! Zira minnet duygusuyla süslü her beyin, bedene ve ruha daha çok umut ve sevinç verir.”

MİNNETTARLIĞI PAS GEÇMEYİN

Demirel’in yukarıda saydığım tavsiyelerini hiçbir zaman unutmadım ve hayat yolculuğumun rehberlerinden biri yaptım. O tavsiyeleri yıllar sonra önemli bir biliminsanı/yazarın, Dr. Daniel J. Levitin’in “Başarılı Yaşlanma” kitabında gördüğüm zaman da hiç ama hiç şaşırmadım.

Dr. Levitin iyi yaşlanma yolculuğunda özellikle “minnettarlık meselesi” üzerinde ısrarla duruyor ve şöyle diyor: “Minnettarlık öylesine gerekli ve gerçek bir değerdir ki beynimizin haz duygularını adeta yeniden yağlar. Bizi had safhada keyifli yeni mutluluk yolculuklarına çıkarır ve bunu beyin kimyamıza çok sayıda yeni ve olumlu moleküller (endorfin, dopamin, seratonin...) yükleyerek başarır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.175 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar