Demir hapları şişmanlatır mı?

Demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz. İşte detaylar...Demir yetmezliği ve sonucunda oluşan kansızlık özellikle kadınları ilgilendiren yaygın ve...

Demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz. İşte detaylar...

Demir yetmezliği ve sonucunda oluşan kansızlık özellikle kadınları ilgilendiren yaygın ve önemli bir sağlık sorunu.
Bu nedenle demir içeren haplarla tedavi söz konusu olduğunda kilo alma kaygısı, konuya zaten duyarlı olan kadınları daha çok etkiliyor. 
Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz.
Tedavi öncesinde ağır demir yetmezliği nedeniyle iştahtan kesilmiş, hastalanmış, kilo vermiş kişiler, ilaç tedavisi sonrası sağlıkları yerine geldikten sonra eski kilosuna dönebilir.
Yani sadece kaybedilen geri alınmış olur. Demir eksikliği, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, hızlı ve düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda matlaşma, kırılma ve dökülme, tırnaklarda çukurlaşma, soyulma, solgunluk, el ve ayak üşümesi gibi sorunlara yol açar.
Aşırı eksiklik yüzünden depresyon benzeri yakınmalarla psikiyatrik tedavi görenler bile olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

BİR SORU

Tavuk eti mi, hindi eti mi?

Bazı kurallara uyduğunuzda tavuktan da hindiden de faydalanabilirsiniz:
1- Tavuğun da, hindinin de kümese takılıp sentetik yemlerle beslenenini değil, özgür yaşayıp serbest dolaşanını, doğal beslenenini yiyin.
2- Hindiyi de, tavuğu da kemikleriyle birlikte –ister bütün, ister parçalar halinde- tencerede kısık ateşte uzun süre pişirerek yiyin. Böyle yaptığınızda sadece etteki proteini değil, kemik ve destek dokusundaki glikozaminoglikanları ve kolajeni de kazanmış olursunuz.
Hangisi sorusuna gelince... Bence hindi, göğüs farkıyla tavuğun önüne geçer. Hindi etinin hayvansal protein içeriği tavuktan biraz daha fazladır. Yağ ve kolesterol oranı ise daha azdır. Ayrıca demir, B grubu vitaminler (özellikle niasin ve B12) ve triptofan aminoasidi bakımından da hindi eti daha zengindir.
Niasin (B3) sinir sistemi işlevleri ve kan kolesterol dengesi için çok önemli bir bileşen. B12 ise kansızlığı önleme ve beyni beslemede rakipsiz ve vazgeçilmez bir vitamin.
Demirin ne kadar vazgeçilmez bir mineral olduğunu ise biliyoruz. 100 gram kırmızı ette 2.8, hindi etinde 1.4, tavuk etinde ise 0.9 mg demir var. Hindideki triptofan ise “mutluluk hormonu” serotoninin üretiminde kullanılan bir aminoasit.

ÖNEMLİ

Gençlik kaynağı glutatyonu nasıl artıralım?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 459 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar