Çocuğunuzu demirden mahrum bırakmayın

Çocuklar yeterli miktarda demir kazanamadıklarında pek çok sistem olumsuz yönde etkileniyor. Demir eksikliği yaygın bir problem. Sadece yetişkinleri değil, çocukları da ilgilendiren mühim bir sorun.Demir...

Çocuklar yeterli miktarda demir kazanamadıklarında pek çok sistem olumsuz yönde etkileniyor.

Demir eksikliği
yaygın bir problem. Sadece yetişkinleri değil, çocukları da ilgilendiren mühim
bir sorun.
Demir noksanlığının sebep olduğu sağlık sorunları ise oldukça fazla.
Özellikle çocuklar yeterli miktarda demir kazanamadıklarında pek çok sistem olumsuz yönde etkileniyor.
Önce bir “demir eksikliği anemisi” ortaya çıkıyor, bu da bedensel gelişmeyi yavaşlatıyor.
Sorun sadece
bedensel gelişmenin
yavaşlaması ile sınırlı
kalsa neyse.
Sürece kısa bir süre sonra beyinsel gelişmenin duraksaması, yani zekâ gelişiminin yavaşlaması da giriyor.

Zeka gelişimini etkileyebilen noksanlıklar neler?

Her çocuğun demir eksikliği yönünden yakın takip altında tutulmasında fayda var.

Çocuklarda zekâ gelişiminin yavaşlaması sadece demir eksikliğiyle bağlantılı bir problem değil. Başka “temel madde noksanlıkları” da zekâ gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. İşte kısa bir liste...
◊ DHA (DokosaHeksaenoikAsit), beyin gelişiminde çok önemli fonksiyonlar üstlenen bir omega-3 yağı. Sağlıklı bir beyin ve göz gelişiminin olmazsa olmazı. DHA kazanımı yeterli olmayan çocuklarda zekâ gelişimi ciddi düzeyde tehdit altına giriyor.
Zaten böyle olduğu için anne adaylarına hamilelik öncesi, hamilelik ve süt verme sürecinde DHA takviyesi yapılıyor. 2 yaş sonrasında çocuk uzmanlarının DHA takviyelerini önermelerinin nedeni de bu.
◊ İyot eksikliği de çocuklarda beyin ve zekâ gelişiminin önemli belirleyicilerinden. Ülkemizin endemik bir iyot eksikliği alanı olduğu düşünüldüğünde bu konunun üzerinde durmanın önemi daha iyi anlaşılır.
◊ B12 eksikliği sadece yetişkin beyni için değil, çocuk beyni için de mühim bir noksanlık. B12 azlığı da çocuklarda zekâ gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
◊ D vitamini azlığı da mühim bir problem. Çocuklar yaşamlarının ilk 2 yılında anne kaynaklı D vitaminine muhtaçlar. Anne sütünde yeterli miktarda D vitamini bulunması bu nedenle zorunlu. Ayrıca her çocuğun D vitamini noksanlığı yönünden izlenmesi de şart.

Glutationu üretirken dışa bağımlıyız

Glutation bedenlerimizin temel ve vazgeçilmez antioksidanı. Ne var ki yaşımız ilerledikçe pek çok şeyimiz gibi glutation seviyemizde de azalma başlıyor. Özellikle 45 yaşından sonra bu azalma sorunu daha da belirginleşiyor.
Glutation seviyesi sadece yaşlanmayla değil, fazla kilo kazanımıyla, sigara kullanımıyla, alkol alışkanlığıyla da dibe vurabiliyor.
Kullandığımız ilaçların çoğu maalesef etkili birer glutation azaltıcı.
İşte bu nedenle bedene sürekli glutation takviyesi yapmak şart.
Ne var ki burada da bir “dışa bağımlılık durumu” var.
Daha çok glutation için sistein ve metionin kaynağı besinlere yönelmek mecburiyetindeyiz.
Peki neler o besinler?
Yanıtı aşağıdaki kutuda bir kez daha tekrarlıyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.269 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar