Biyoritim tansiyonu etkiliyor

Bedenimizin biyoritmi, pek çok fonksiyonumuz gibi kan basıncımızı da etkiliyor. Tansiyonumuz geceleri daha düşük, gündüzleri daha yüksek oluyor.Biyoritim, bedenimizin “zaman saati” ve çok da önemli bir konu. Her...

Bedenimizin biyoritmi, pek çok fonksiyonumuz gibi kan basıncımızı da etkiliyor. Tansiyonumuz geceleri daha düşük, gündüzleri daha yüksek oluyor.

Biyoritim, bedenimizin “zaman saati” ve çok da önemli bir konu. Her bedenin kendine göre ufak tefek bazı biyoritmik farklılıkları var. Olmalı da.
Ama genelde hepimiz ortak bir “biyoritme” de sahibiz. Bu doğal ritim pek çok fonksiyonumuz gibi kan basıncımızı da etkiliyor.
Neticede tansiyonlarımız geceleri daha düşük, gündüzleri daha yüksek oluyor. Bu durumda “iyi uyku” başlı başına bir “antihipertansif ilaç” görevi de üstleniyor.
Ama ne kadar güzel uyursak uyuyalım, kan basıncımız özellikle sabahın ilk saatlerinde (yataktan kalkar kalkmaz) beklenenden azıcık daha yüksek oluyor. Bu durum öğleye kadar da devam ediyor. Bir gece evvel uykusuz kalmışsak eğer bu yükselme daha ciddi olabiliyor.
Normalde tansiyonumuz öğle saatlerinden sonra yavaş yavaş düşmeye başlıyor, düşük değerler akşam saatlerinde de sürüyor.
Tansiyon ayarına yönelik biyoritim bu şekilde çalışıyor ve bundan çıkarılacak sonuç da şu:
Tansiyonu sabah kalkar kalkmaz ölçmemekte fayda var, yanıltıcı olabiliyor.
Hipertansiyon ve/veya kalp sorunu olanların, özellikle aritmi sorunu olanların, tansiyon ilacı kullananların sabahın erken saatlerinde ağır egzersiz yapmaları da pek doğru değil.
Sabah tansiyonunun yüksekliğine özellikle uyku apnesi ve/veya uykusuzluğu olanlarda daha sık rastlanıyor. Sigara içenler, akşamları alkolü fazla kaçıranlar, böbrek yetmezliği olanlarda da sabahları kan basıncı beklenenden daha yüksek bulunuyor.

Uykusuzluk farkındalığı neden önemli?

Siz farkında mısınız bilmiyorum, sadece siz değil, biz hekimler bile hâlâ uykusuzluk meselesinin ciddiyetinin yeteri kadar farkında değiliz. Oysa uykusuzluk farkındalığı şu günlerde en çok ihtiyacımız olan sağlık problemlerinden biri. Neden mi? Aşağıdaki kutuya göz atınca sanırım siz de bana hak vereceksiniz.


Uykusuzluk bakın neler yapıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.480 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 477 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 442 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 528 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar