Bellek kaybı önlenebilir mi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Osman Müftüoğlu'nun bugünkü (21.03.2022)''Bellek kaybı önlenebilir mi'' başlıklı yazısı.

Yıllardır gösterilen onca çabaya ve neredeyse dünya ölçeğinde trilyon dolarları bulan araştırma harcamalarına rağmen bellek bozuklukları, özellikle de Alzheimer hastalığı için henüz etkili ve sonuç alıcı bir tedavi bulabilmiş değiliz.

oplumlar yaşlandıkça daha doğrusu ömrümüz uzadıkça özellikle Alzheimer hastalığı daha da önemli bir sorun haline gelecek. Ama yine de yeni bir haftaya başlarken size iyi haberlerim var. Uzmanlar diyor ki: “Evet, şimdilik Alzheimer hastalığının net bir çözümü, etkili bir çaresi yok ama onu önlemek, en azından gidişini yavaşlatmak mümkün!”

Ve yine o uzmanlara göre, Alzheimer hastalığını önlemek ya da yavaşlatmak için yapılacak en önemli iş yaşam tarzı yanlışlarımızdan uzaklaşmak, özellikle de beslenme hatalarımıza bir son vermektir. Sizlerden gelen yoğun “Alzheimer sorularını” dikkate alarak daha önce yayımladığım “Alzheimer’dan koruyan bazı tavsiyeler”i bugün yeniden paylaşıyorum.

1. BESLENME MÜHİMDİR... Beslenmenizde şekeri ve unu iyice sınırlayın. Trans yağlılardan tamamiyle uzaklaşın. Kalori tüketiminizi azaltıp bitki bazlı besinlere yoğunlaşın. Kırmızı et ve hayvansal yağlara sınırlama getirin. Daha sık ve bol Omega 3 zengini (DHA) besin (balık, ceviz), epigallokateşin deposu içecek (yeşil çay), ferulik asit bombası gıda (yulaf, havuç, domates), folik asit ve koenzimQ10 dükkânı yeşillik (ıspanak, pazı), proantosiyanidin eczanesi mor/kırmızı siyah sebze ve meyve yiyip için. Magnezyum zengini besinleri de (çekirdekler, bakliyat, kuruyemişler) sakın ihmal etmeyin.

2. UYKU VAZGEÇİLMEZDİR... Uykunuzdan asla ve kesinlikle taviz vermeyin. Uyku sürenizi akılcı kullanın. Uyku kalitenizi iyileştirin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 525 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 722 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar