Bayramlar kilometre taşlarımızdır

Her millet bayramları sever. Bize gelince, biz bir başka severiz. Rahmetli Aydın Boysan da bir kitabında pek güzel anlatır bayramları: “Bayramlar yaşayışımızın kilometre taşlarıdır. Bu taşlar olmazsa yolun...

Her millet bayramları sever. Bize gelince, biz bir başka severiz. Rahmetli Aydın Boysan da bir kitabında pek güzel anlatır bayramları: “Bayramlar yaşayışımızın kilometre taşlarıdır. Bu taşlar olmazsa yolun neresinde olunduğu bilinmez...”

Her millet bayramları sever. Bize gelince, biz bir başka severiz. Hayatımızın her noktasına bir “bayram” vurgusu ekleriz. Sevinince “içim bayram etti” deriz. Her bayram “bayram sofraları” kurar, eğlenmek için de “bayram yerleri”ne gideriz. “Hayat bayram olsa” diye şarkımız bile var. Canımız çok sıkılmadıkça da kolay kolay açmayız “bayramlık” ağızlarımızı. Kısacası ne olursa olsun kendimizi daha iyi hissederiz bayramlarda, bayramcıyızdır kısaca.
Rahmetli Aydın Boysan da pek güzel anlatır bayramları. Bir kitabında bakın nasıl anlatmış: “Bayramlar yaşayışımızın kilometre taşlarıdır. Bu taşlar olmazsa yolun neresinde olunduğu bilinmez. Bayramlar olmazsa da ömür süreci biteviyeleşir. Halkasız zincire, düğümsüz ipe döner... Bayram günleri yüreklerin yıkanması, arınması zamanıdır. Tüm kötü duygular, kinler, nefretler yüreklerin göbek taşlarında yıkanmalı, birikintileri arıtılmalı, akıtılmalı, yok edilmelidir. Bayram yüreklerin mevsim temizliği günleridir. Yüreklerin kapısı, penceresi açılmalı, içerisi temiz hava ile doldurulmalıdır.” Bu güzel ve kutlu bayramın hepimizi mutluluk, huzur, sağlık ve barış getirmesini diliyorum.

Bir hikâye
Bayramlar huzura açılan kapılardır
Hikâye şu: “Yaşlı bir adam büyük bir kentin surları dışında otururmuş. Gezginler yanına yaklaşıp yaşlı adama sorarlarmış: “Bu kentte nasıl insanlar yaşar?” Yaşlı adam da, “Geldiğiniz yerde nasıl insanlar yaşardı?” sorusuyla yanıtlarmış onları. Gezginler, “Bizim geldiğimiz yerde yalnızca kötü insanlar yaşardı” diye cevap verecek olurlarsa, yaşlı adam şöyle dermiş: “Yolunuza devam edin, burada yalnız kötü insanlar bulursunuz.” Ama gezginler “Bizim geldiğimiz yerde yalnızca iyi insanlar yaşardı” diye cevap verecek olurlarsa, o zaman yaşlı adam da şöyle dermiş: “Gelin haydi o zaman, çünkü burada da yalnızca iyi insanlar bulacaksınız.” (Dr. T. Karasu/Huzurlu Yaşama Sanatı/Boyner Yayınları/İstanbul/2006)
Hayat biraz da böyle bir şeydir. Onu “başkaları” değil “siz” yaparsınız. Neticede de arzuladığınız şeylerle karşılaşırsınız.
Bayramlar bize “iyi hayat” dersleridir. Neyi aramamız gerektiğinin işaretleridir. İyi ve güzel zamanlardır. Bayram ziyaretleri, el öpmeler, öptürmeler, kucaklayıp öpmelerse en duygusal, en mutlu, huzurlu anlardır. Bayramlar kardeşliğe, dostluğa, iyi komşuluğa, iyi vatandaşlığa, iyi insan olma yolculuğunda bize sunulan fırsatlar ve kutsal kapılardır.
Bugün o kapılardan birine yeniden kavuşmanın da keyfini yaşıyoruz. O keyfi yüreğinde hisseden herkese iyi ve güzel bir bayram diliyorum. 

Bayram sofrası tarifleri

TARİF 1
Ciğer sote 
* 500 gr ciğer
* 2 orta boy kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 2 orta boy domates
* Yarım demet maydanoz (ince ince kıyılmış)
* 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
* 2 tatlı kaşığı kekik
Ciğeri yatay, ince ince doğrayın. İyice yıkayın, kurulayın. Tereyağını eritip üzerine ilave edin. Soğanları pembeleşene kadar pişirin. Pişen soğanların yarısını servis ayırın. Sarımsakları ve ciğerleri ekleyin. Kavurmaya devam edin. Ciğerlerin rengi değişince üzerine domates ve kekiği ekleyin. Pişirmeye devam edin. Karamelize soğanları tabağa koyun, üzerine ciğerleri yerleştirin. İnce kıyılmış bol maydanoz serperek servis edin.

TARİF 2
Sebzeli bulgur pilavı  
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet soğan
* 3 adet sivri biber
* 3 adet kırmızıbiber
* 2 adet patlıcan
* 1 yemek kaşığı salça
* 2 adet domates
* Tuz, karabiber
* Kimyon
* 2.5 su bardağı sıcak su

Soğanı zeytinyağında soteleyin. Sebzeleri küp doğrayıp soğana ilave ederek hepsini pişirin. Salçayı ilave edin. Bulguru da ekleyin. En sonunda baharatları ekleyin. Sıcak suyu ekleyip, pilavınız suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. DYT. NİLÜFER BAYRAM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.261 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar