Arkadaşlar hazır mıyız

Hürriyet gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Arkadaşlar hazır mıyız' başlıklı yazısında okuyucularına sordu: Size iki sorum var: Bir, nasıl yaşlanmak ve nasıl bir yaşlı olmak isterdiniz? İki, yaşlılığa hazır mısınız?

Kanaatime göre hedefimiz yalnızca ve çoğumuzun odaklandığı/arzuladığı gibi uzun bir yaşam olmamalı. Yaşlanma planı yapılırken yaşam kalitesi de hesaba katılmalı. İyi ve kötü zamanları ne sıklıkla, ne süreyle ve hangi koşullarda yaşadığımız da mutlaka ama mutlaka dikkate alınmalı. Muhakkak ki farklı fikirde olanlar, meseleye yalnızca ömür uzunluğunun rakamsal yanılgısıyla değerlendirmeye çalışanlar da var.

Ama bana sorarsanız ömrün son yıllarının da olumlu ve verimli olay ve anılarla çevrelenmesi bedensel ve ruhsal açıdan ağrılar, sızılar, yorgunluk ve uykusuzluklar ya da diğer olumsuzluklardan uzak yaşlılıkta da sağlıklı bir ömür sürebilmek öncelikli hedefimiz olmalıdır. Unutmayalım ki bu hedefe ulaşmak için bir numaralı belirleyici “daha iyi yaşamak, yaşadığımız her günün hakkını vermek, beden ve ruh sağlığımız üzerindeki dikkatimizi asla elden bırakmamak” vazgeçilmezlerimizdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.151 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar