Antioksidan besinlerde ilk 10

Besinlerin lezzetleri kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Antioksidan kapasitenin en yüksek olduğu yiyeceklerin başında da...

Besinlerin lezzetleri kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Antioksidan kapasitenin en yüksek olduğu yiyeceklerin başında da sebze ve meyveler var. ORAC (oksijen radikali emme kapasitesi) değeri dikkate alındığında antioksidan gücü yüksek olan ilk 10 besin ise şöyle sıralanıyor:

1- Kuru erik 5500 (Her akşam 2 adet kuru erik tüketin.)
2- Kuru üzüm 2500
(Her sabah 5-6 adet çekirdekli siyah kuru üzüm yiyin.)
3- Yaban mersini 2400
(Biraz pahalı!)
4- Böğürtlen 2000
(Bizde zor bulunuyor.)
5- Çilek 1500 (Lezzetli, fiyatı makul ve güçlü bir meyve.)
6- Ispanak 1250 (Her yerde her zaman bulunabiliyor.)
7- Lahana 900 (Aynı zamanda güçlü bir prebiyotik, mükemmel bir kalsiyum kaynağı.)
8- Kırmızıbiber 700 (Mükemmel bir sebze, müthiş bir C vitamini deposu.)
9- Karnabahar 600
(Lahana ile değişimli tüketin.)
10- Soğan 450 (Asla vazgeçmeyin, kırmızısını tercih edin.)

Mide yanmasına ilaçsız çözümler

Mide yanması yaygın bir şikayet. Çoğumuzun bu sorunla karşılaştığında başvurduğu şeyler de genelde aynı: Anti asit haplardan birini yutmak!
İşi biraz daha büyütüp asit pompasını felç eden ilaçları tercih edenlerimiz bile oluyor ki bu çok daha büyük bir yanlış.
Bana sorarsanız ilaçlardan evvel, mide yanmasının ilaç dışı çözümlerini de devreye sokmamız lazım. Mesela mı? Meyan kökü özleri. Bir bardak suya eklenmiş bir çay kaşığı kabartma tozunun içilmesi de işe yarıyor. Rezene, hatmi kökü, papatya özlerinden de faydalanılabilir. Yarı olgun ¼ muz yiyerek, hatta sık sık ılık su yudumlayarak da bu soruna çözüm üretebilirsiniz.

İltihap baskılayan doğal destekler

Kronik iltihap yeni bin yılın en mühim sağlık tehditlerinden biri. Kanserlerden Alzheimer’a, obeziteden artrite, damar sertliğinden diyabete pek çok kronik hastalık bu “iç yangın”, bu “sinsi mikropsuz iltihaplanma” meselesiyle bağlantılı.
Ne iyi ki bu süreçleri baskılayabilen bazı doğal desteklere sahibiz. O “doğal antienflamatuvar” yani “tabii” iltihap savaşlarının en önemlilerini aşağıda sıraladım ama siz zerdeçaldan şaşmayın. 1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı yoğurda ekleyip afiyetle yiyin.
Üzerine de 1 çay kaşığı kadar toz üzüm çekirdeği ve toz tarçın eklerseniz (ve çay kaşığının ucu kadar da karabiber ekleyip zerdeçalın emilimini güçlendirirseniz) soruna en etkin çözümü buldunuz demektir.
Doğal antienflamatuar desteklere gelince...
◊ Zerdeçal (kurkumin)
◊ Tarçın
◊ Üzüm çekirdeği
◊ Isırgan otu tohumu
◊ Zencefil
◊ Boswelia
◊ Şeytan pençesi

Kilo vermek için hangi egzersizleri yapayım?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 525 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 722 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar