Açlık şekeri mi tokluk şekeri mi?

Tokluk şekerini dikkate almadan sadece açlık şekeriyle diyabet takibi yapmaya çalışmak yanlıştır. Bu hata birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. Şeker hastalığı, kontrol altına alınmazsa...

Tokluk şekerini dikkate almadan sadece açlık şekeriyle diyabet takibi yapmaya çalışmak yanlıştır. Bu hata birçok hastalığa zemin hazırlayabilir.

Şeker hastalığı, kontrol altına alınmazsa organ ve dokuların neredeyse tamamını etkileyen can sıkıcı bir sağlık sorunudur.
Hastalığı izlemede kullanılan temel kriter de kan şekeri değerleridir. Maalesef bu noktada, önemli bir hata yapılıyor. Bu hata, tokluk şekerini dikkate almadan sadece açlık şekeriyle diyabet takibi yapmaya çalışmaktır.
Tekrar ediyorum, bu ciddi sonuçları olan büyük bir yanlıştır!
Çünkü çoğu hastada açlık şekeri kabul edilebilir limitler içindeyken, tokluk şekeri çok yüksek olabiliyor. Ve bu durum şekere bağlı göz, kalp, beyin ve böbrek sorunlarına zemin hazırlıyor.
İşte bu nedenle okurumuzun sorusunu şöyle cevaplamak istiyorum: Her ikisi de son derece önemlidir.
Özellikle Tip2 diyabet söz konusu olduğunda tokluk insülini ve şekerini izlemek en az açlık şekeri ve açlık insülin değerlerini takip etmek kadar önemli.
Hatta sadece bu ikisini izlemek de yetmez! Üç aylık kan şekeri ortalaması hakkında fikir veren HbA1c seviyesini de bilmek gerekir.

Reflü nasıl oluşuyor?

Midenizle yemek borusu arasında ileri teknoloji harikası çok özel bir kapak sistemi var. Bu sistem sadece gıda geçişi için, yani yiyecekler, içecekler yutulurken açılıyor.
Yani normalde sadece “girişe müsaade” ediyor. Asitli mide sıvısının ve mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçmasına ise asla izin yok!
Bu sistemdeki doğal mekanizma şu ya da bu nedenle bozulduğunda ise mide muhtevası yemek borusuna geri kaçmaya, asitli mide suyu da yemek borusunu tahriş ve tahrip etmeye başlıyor.
Zaten bu nedenle de reflü meselesi, midenin giriş kapısının bozulması ve mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla tetiklenen bir dizi sorundan ibarettir. Başlangıçta, yani yapısal hasar henüz hafifken, sadece yatar pozisyonda ya da ayakkabınızı bağlamak için eğildiğinizde oluşan minik kaçaklar bir süre sonra siz otururken, hatta ayakta dururken bile gerçekleşmeye başlar.
Sonuç mu? Can sıkıcı pek çok sorun sizi beklemektedir. O sonuçları yani “reflü işaretleri”ni yandaki kutuda bulacaksınız.

Genç kalp ölümlerinde Avrupa birincisiyiz!

Sadece kadın kalp ölümlerinde değil genç kalp ölümlerinde de maalesef Avrupa’da birinciyiz. İki grupta da kalpten ölümlerde ilk sıralardayız. Bunun ilk nedenleri hareketsiz, kötü beslenen, stresli bir toplum haline gelmemiz.
Bu kadar kaliteli sağlık servisi alabildiğimiz bir ülkede yaşam kalitemiz oldukça kötü. Daha iyi bir beslenme bilincine ve hareketli yaşam tarzına ihtiyacımız var. Çözüm mü? Türk Kardiyoloji Derneği mükemmel bir organizasyon. Bu işe öncellikle onun el koyması gerekiyor. Destek için de sonuna kadar yanlarındayım.

Ofis çalışanları diyabet tuzağında

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 785 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 818 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar