Açlık şekeri mi tokluk şekeri mi?

Kanımızdaki şeker dengesi, sağlığımızı “damardan” etkileyen mühim bir konu. Kan şekerinin düşüklüğü de (hipoglisemi), yüksekliği de (hiperglisemi) önemli birer sağlık...

Kanımızdaki şeker dengesi, sağlığımızı “damardan” etkileyen mühim bir konu. Kan şekerinin düşüklüğü de (hipoglisemi), yüksekliği de (hiperglisemi) önemli birer sağlık sorunu.
Konu sadece açlık ve tokluk şekeri izlemekle de bitmiyor. Sağlığını izleyen herkesin bedenindeki “şeker-insülin dengesi” hakkında da fikir sahibi olması lazım.
En doğru yaklaşım açlık ve tokluk kan şekerleri, açlık ve tokluk insülin değerleri ile hbA1c seviyelerini yılda bir-iki defa öğrenmekten geçiyor.
Özeti şu:
Kan şekeri profilinizi tam olarak anlamak ve fazla kilolu, yağlı karaciğerli, diyabetli, gutlu, hipertansiyonlu biri olmamak istiyorsanız, bu beşli değerlendirmeyi yılda bir defa ve birlikte yapmanızda fayda var.

Çay zevkiniz gün boyu sürsün

Çaydaki kateşinler ve kuvarsetinin damarları koruduğu, kalp krizi ve inme riskini azalttığı, bellek kaybını yavaşlattığı, kansere karşı koruma sağladığının anlaşılması çayı sadece lezzetli bir içecek olmaktan çıkarıp doğal bir ilaç yaptı.
Peki, bu içecekten daha iyi ve daha etkin nasıl faydalanabiliriz? Çayı ne zaman içersek daha fazla sağlık yararı kazanabiliriz?
Çözüm şu: Çayın içindeki antioksidanların bedenimizdeki etkisi içimden 30-40 dakika sonra başlayıp 2 saat sonra bitiyor. Bu bilgi çay keyfini günün belirli bir zamana sıkıştırmanın yanlış olduğu, en akılcı yaklaşımın gün içine yaymak olacağını gösteriyor.
Sabah kahvaltıda arka arkaya birkaç bardak çay içmek yerine bir bardak sabah, bir bardak öğlen, bir bardak da akşamüzeri içmek daha doğru olanı.

Menüde protein artınca kilo kontrolü kolaylaşıyor

Protein miktarı yükseltilmiş ve probiyotiklerden zenginleştirilmiş bir beslenme modeli yeni nesil diyet trendlerinin en çok rağbet edileni.
Uzun süre tok tuttukları, metabolizmayı hızlandırdıkları ve enerji yoksunluğuna sürüklemedikleri için daha çok tercih ediliyor.
Ana öğünlerde kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, yoğurt, peynir gibi protein içeriği yüksek hayvansal besinlere ve/veya mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar gibi protein zengini bitkisel gıdalara ağırlık vererek, atıştırmalarda badem, fındık, ceviz yiyip içecek olarak ayran tercih ederek protein bakımından güçlendirilmiş bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Ama bunu yaparken yiyecekleri sınırsız miktarlarda tüketebileceğinizi düşünmeyin ve yürümekten asla vazgeçmeyin.

B12 iştah açmaz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 368 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 655 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.488 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 481 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 445 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar