6 soru 6 yanıt

Konu beslenme olunca sorular da, tereddütler de kolay kolay bitmiyor. Sizden gelen soruların çoğunu da ortak ve bildik bazı tereddütler oluşturuyor. Bugün sayfamızı daha önce de yanıtladığımız...

Konu beslenme olunca sorular da, tereddütler de kolay kolay bitmiyor. Sizden gelen soruların çoğunu da ortak ve bildik bazı tereddütler oluşturuyor. Bugün sayfamızı daha önce de yanıtladığımız sorularınızın yanıtına ayırdık. Buyurun...

Karpuz mu, kavun mu?

Kavun ve karpuz manav tezgâhlarında çoğalmaya başladı. İyi de oldu. İkisi de mükemmel birer yaz meyvesi. İkisi de sağlıklı. Benim favorim karpuz. İlk nedenim de karpuzun güçlü bir “likopen” bombası olması. Su içeriğinin yüksekliği, posa yapısının zenginliği ise karpuzun diğer avantajları.
Karpuz, kavuna en büyük farkı da kırmızı kısmının bitip beyaz bölümünün başladığı noktadaki “sitrulin” sayesinde atıyor! Peki, bu sitrulin de neyin nesi? Ne işe yarıyor?
Sitrulin bedenimize girince “arginin”e dönüşüyor. Arginin ise en güçlü damar genişleticilerden biri. Müthiş bir “nitrik oksit” üreticisi. Nitrik oksit damar dostu doğal bir mucize. Cinselliği de güçlendiriyor. Sözü uzatmaya gerek yok, karpuzun bu bölümünde “mavi ilaç”takine benzer marifetleri var!
Kavuna gelince... “Karotenoid” içeriği karpuzdan daha fazla. Bu nedenle en sarılarını yemenizi tavsiye ederim. Kavunda B grubu vitaminleri, özellikle niasin (B3) ve B1 vitamininde bol olduğunu unutmayın.

Nohut mu, fasulye mi?

Nohuttan vazgeçmeyin, onu da sevin ama gelin önceliğinizi kuru fasulyeye verin. Tamam, kabul ediyorum, pişirmesi biraz uzun sürer. Tamam, haklısınız “gaz meselesi” hep vardır. Ama ikisinin de çözümü var. İsterseniz önce gaz sorununun nasıl çözüleceğini anlatalım.
Pişirmeden önce fasulyeleri suda bekletin. Daha sonra bir güzel yıkayıp iki-üç dakika yeniden kaynatın. Takiben ateşi kapatıp birkaç saat aynı suda bekletin. O suyu dökün. Üzerine yeniden temiz su ekleyip pişirmeye devam edin. Pişirme süresini kısa tutmak içinse düdüklü tencereyi tercih edin.
Küçük bir hatırlatma: Düdüklü tencerede pişirilmiş fasulyenin daha az gaz yaptığı da biliniyor.
Gelelim “fasulyenin nimetlerine”. Öncelikle protein içeriği yüksek. Bir bardak fasulyede ortalama 15 grama yakın protein var. Fasulye proteininin bir özelliği de “lizin” adı verilen aminoasitten zengin olması. Lisin de sitrulin gibi “karnitin” üretiminde kullanılan bir aminoasit. Fasulyede bol miktarda B vitamini, en çok da folik asit var. Magnezyumu, demiri, potasyumu da bol. Posa miktarı çok yüksek, 100 gramında yaklaşık 5-6 gram (günlük ihtiyacın dörtte biri kadar) posa var.
Nohuda oranla daha az nişasta, daha çok protein, daha fazla değerli amino asit (lizin), posa, vitamin ve minerali var. “Üstüne biraz da antioksidan alayım” diyorsanız siyah veya kırmızı fasulyeyi tercih edin.

Döner mi, iskender mi?

Döner, Türk mutfağının müthiş lezzetlerinden biri. Ayrıca sağlıklı bir besin olduğu da kesin. Dikine tutularak kömür ısısında pişirilen et yanmış değilse mutlaka daha sağlıklı. Sağlıklı çünkü etin yağı kömür ısısında eriyip akıp gidiyor, geriye damak çatlatan bir lezzet kalıyor.
“İskender”e gelince... O, dönerin daha geliştirilmişi, farklı yorumu. Üzerine eklenen yoğurt dönerin lezzet ve besin değerini güçlendiriyor.
Önerim; ikisinde de alta yerleştirilen pideleri pas geçmeniz, en azından birkaç parçası ile yetinmeniz ve tabii ki üzerine eklenen tereyağının dozunu abartmadan yemenizdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 958 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar