40 yaş virajını dönenler için 10 önemli sağlık tavsiyesi

◊ 6 ay (en geç 1 yıl) aralıklarla kan basıncınızı ölçtürün ya da kendiniz ölçün. 130/85 mm/Hg üst sınırınız olsun. 140/90’ın üzerindeki ölçümler...

◊ 6 ay (en geç 1 yıl) aralıklarla kan basıncınızı ölçtürün ya da kendiniz ölçün. 130/85 mm/Hg üst sınırınız olsun. 140/90’ın üzerindeki ölçümler sıklaşmışsa dikkatli olun.
◊ Her yıl açlık ve tokluk kan şekerinizi ve mümkünse birlikte açlık ve tokluk kan insülin değerinizi öğrenin. Üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren HbA1c seviyenizi her yıl öğrenin. Açlık şekeriniz 100’den, HbA1c ortalamanız 5.8’den fazla olmasın.
◊ Yılda bir kez iyi (HDL) ve kötü (LDL) kolesterol ile trigliserid ölçümlerinizi de yaptırın. HDL’niz 50’den az, LDL’niz 150, trigliseridiniz 200’den fazla olmasın.
◊ Yılda bir defa “gaitada gizli kan” testi ve “Hs-CRP” tetkiki yaptırın. İlki sindirim, ikincisi damar sistemi sağlığınız için anahtar testlerdir.
◊ Sigara kullanıyorsunuz her yıl, kullanmıyorsanız 2-3 yıl aralıklarla akciğer filmi ile akciğerlerinizin durumunu izleyin.
◊ Erkekseniz prostat kanseri, kadınsanız meme kanseri yönünden bir takip sıklığı belirleyin. Bu takipler için doktorunuzdan yardım isteyin. Prostat için PSA taramaları ve el ile muayeneler, meme kanseri taramaları için de MEME USG veya mamografi yol gösterici incelemelerdir.
◊ Kadınsanız yılda bir kez rahim ağzı kanseri denetimini ihmal etmeyin.
Bunun için yıllık jinekolojik muayeneler ve PAP SMEAR testi yapılıyor.
◊ Aile riskiniz (genetik) varsa, bilinen bir kalp kriziniz mevcutsa kalbinizle ilgili daha ileri incelemeler için (Eforlu EKG) doktorunuzla konuşun.
Şeker hastalığı, hipertansiyon, hiperlipemi gibi ek riskler varsa detaylı bir kalp değerlendirmesi 40-50 yaş aralığında da yapılabilir.
◊ Kadınsanız kemikleriniz hakkında da fikir edinin. Osteoporoz (kemik erimesi) riskiniz var mı, yok mu öğrenin.
◊ Gerekebilecek diğer incelemeleri sizi izleyen ve sağlık riskinizi planlayan hekim düzenlemelidir.

Düzenli yürüyenler daha uzun yaşıyor

Tekrarda fayda var: Tembellik pek çok sağlık sorununun hazırlayıcısı. Yeni bin yılın en mühim hastalık hazırlayıcısı.
Aktif yaşam ise koruyucu tıbbın en büyük savaşçısı. En etkin ilacı. Özellikle de yürümek her derde deva. Her gün 30 dakika ve üzerinde yürüyenlerde yaşlılığın kalitesini azaltan ve ömür beklentisini azaltan sağlık sorunları (diyabet, damar sertliği, felçler, bunamalar) çok daha seyrek görülüyor.
Bu nedenle 2018’in sağlık planına mutlaka ama mutlaka “günlük yürüyüşleri” de eklemeniz gerekiyor.

FFD Monografları: Her hekim ve eczacıya lazım!

Bir destek ya da ürüne “bitkisel” denince nedense hepimizin ilgisi de güveni de artıyor. Ne var ki bunları kullanmak da hem “hasta” hem “doktor-eczacı” ekibinin bilgili ve deneyimli, dikkatli ve hassas olmasını gerektiriyor. Bitkisel Tıp Derneği, “FFD Monografları” isimli mükemmel bir kitap hazırlamış. Kitap sizin değil bizim için (doktor ve eczacılar) gerekli son derece mühim bilgiler içeriyor. Bana da göndermişler lütfedip, teşekkürler.
Kitabın önsözü beni çok etkiledi. O önsözü de yandaki kutuda sizlerle paylaşmak istedim.

Bitkisel ilaçlara dikkat!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 667 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 568 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 470 Okunma Glutene fazla mı yükleniyoruz 04 Nisan 2024 | 540 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar