En iyisi korunmak

Her mevsimin farklı bazı sağlık sorunları var. Soğuk kış günlerinin en sık görülen problemleri tekrarlayan nezle ve grip atakları. Sağlığınız ne kadar güçlü olursa olsun, basit bazı...

Her mevsimin farklı bazı sağlık sorunları var.

Soğuk kış günlerinin en sık görülen problemleri tekrarlayan nezle ve grip atakları. Sağlığınız ne kadar güçlü olursa olsun, basit bazı önlemleri ihmal ettiğinizde hiç beklemediğiniz bir anda “pat” diye ateşinizin çıkması, burnunuzun akıp boğazınızın yanması, yutkunmanızın zorlaşıp öksürük, hapşırık krizlerinin kapınızı çalması mümkün. İşin kötüsü modern tıbbın da bu basit iki soruna ciddi bir çözüm üretebildiğini söylemek bugün zor. İşte bu nedenle “korunmak” hâlâ ilk ve vazgeçilmez kural ve “tedaviden” daha önemli. Ev usulü geleneksel tedavileri bilmek ise vazgeçilmez koşul. Bugün eski yazılarımızı da toparlayarak sayfamızı nezle ve gribe, yani kış keyfini kaçırabilecek iki bildik probleme ayırdık. Hazırsanız buyurun:

İLK 10 TEDBİR NE OLMALI?

1) Çoğumuz bizi “soğuğun hasta ettiğini” zannederiz. Oysa gerçekte durum farklıdır. Bizi hasta eden soğuk değil, hava şartlarındaki ani değişiklikler ve bu değişikliklere ayak uyduramayan bağışıklık sistemimizdir. Soğuktan korunun.

2) Sık yapılan hataların başında hemen bir koruyucu antibiyotik yutmak gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede ve gripte asla fayda vermeyen, tersine probiyotik gücünüzü azaltarak zararlı bile olabilen ilaçlardır. Antibiyotik yutmayın.

3) En etkili önlem kişisel hijyen, yani temizliktir. Elinizi sık sık ve iyice yıkayın. Lüzumsuz öpüşmeleri, el sıkışmalarını bırakıp sadece selamlaşmakla yetinin. Hastaysanız işe veya komşu ziyaretine gitmeyin. Hasta çocuğunuzu okula göndermeyin. Etrafınızdakilere bulaştırdığınız virüsler bir süre sonra yeniden geri dönecek ve sizi yeniden, tekrar hasta edecektir. El temizliğine özen gösterin.

4) Cep telefonlarının çoğu mikrop yuvasıdır. Onları da temiz tutun. Özellikle aksırıp hapşıranların cep telefonlarını kullanmayın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 269 Okunma Kirlettikçe kirleniyoruz 16 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç neden faydalı 14 Mart 2024 | 971 Okunma Oruç şifadır 11 Mart 2024 | 990 Okunma Sırt çantanız hazır mı 09 Mart 2024 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar