Lahana mı brokoli mi?

“Karnabahar, lahana, turp” takımına daha çok ağırlık verin. Ayrıca bunlar sadece sülforafan zengini oldukları için değil, başka nedenlerle de faydalı yiyecekler. Üçünde de bol miktarda posa/lif...

“Karnabahar, lahana, turp” takımına daha çok ağırlık verin. Ayrıca bunlar sadece sülforafan zengini oldukları için değil, başka nedenlerle de faydalı yiyecekler. Üçünde de bol miktarda posa/lif var.

Yıllar evvel Amerika’da yapılan araştırmalar tomurcuklarının tıka basa sülforafanla dolu olduğunu gösterince son derece lezzetsiz olmasına rağmen brokoli bir anda sağlıklı yaşam düşkünlerinin “diva”sı oluverdi. 
Peki sülforafandan faydalanabilmenin yolu sadece lezzetsiz brokoli tomurcuklarını çiğnemekten ya da brokoli çorbası içmekten mi geçiyor? Hayır! Sülforafan sadece brokolide yok.
Her türlü lahanada (karası, beyazı, yeşili), karnabaharda ve lahanagiller grubundan turp ve benzeri sebzelerde de bol miktarda sülforafan var. Kısacası, “Karnabahar, lahana, turp” takımına daha çok ağırlık vermeniz de yeterli. Ayrıca üçünde de bol miktarda posa/lif var. Üçü de düşük kalorili besinler olduklarından kilo kontrolüne yardımcı. Üçü de folik asit, C vitamini, K vitamini, kalsiyum, selenyum gibi sağlığımızı olumlu etkileyen maddelerden zengin. 
Benim önerim, sofralarınızda lahana ve karnabahara sık yer vermeniz, mümkünse onları pişirmeden, doğal halleriyle -mesela salata şeklinde- tüketmenizdir.
Zira lahana ve karnabahar haşlandıklarında yararlı besin unsurlarının çoğu lavaboya dökülen haşlama suyuna geçiyor.  Lahana-karnabahar nasıl yenecek? Sülforafan çok güçlü bir kanser savaşçısı. Sülforafan içeren besinler kömür ateşinde kızartılmış et/kebap gibi besinlerle yendiğinde et/kebapta ateşte yanma nedeniyle oluşabilecek kanserojenlerle bağlantılı bir kanser tipi olan kolon kanserinden korunmanıza destek olabiliyor. 
Bunun bir anlamı da şu: Eğer mangal keyfi yapacaksanız, etleri, tavuk kanatlarını tabii ki bildik kurallara dikkat ederek pişirin ama masanızda turpa, lahana salatasına/turşusuna ve karnabahar salatasına da yer açın.
Ama ş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 433 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar