Diyet mi egzersiz mi?

Kilo sorunu iki kanatlı bir kuş. O kuşun bir kanadında “ne yediğiniz”, diğerinde “ne yaptığınız” var. İki kanadı beraber kullanmazsanız o kuş uçmuyor, uçamıyor. Uçsa bile...

Kilo sorunu iki kanatlı bir kuş. O kuşun bir kanadında “ne yediğiniz”, diğerinde “ne yaptığınız” var. İki kanadı beraber kullanmazsanız o kuş uçmuyor, uçamıyor. Uçsa bile üç, beş kilometre sonra yorulup yere düşüyor.

“Fazla yağlardan kurtulup sağlıklı bir kilo aralığında kalabilmek için diyet mi, egzersiz mi daha etkili?” sorusunun cevabı aslında çoktan verilmiş. “Diyet olmadan egzersizin, egzersiz olmadan diyetin etkili bir kilo kontrolü sağlayamadığı” da net ve açık olarak gösterilmiş. Size tavsiyem ikisinin bir arada olmadığı hiçbir formülün işlemeyeceğini sizin de asla unutmamanız. Neredeyse 15 yıl önce bu köşede okuduğunuz tek cümlelik ünlü mottomuz bugün de geçerli: “Kilo sorununuzu sonsuza kadar çözmek istiyorsanız yediklerinizi yarıya indirin, yaptıklarınızı iki katına çıkarın!”
Geniş anlamı şudur: Yiyip içtiklerinizin imalat şartnamenize uygun olup olmadığını bilmeden, ihtiyacınızdan (yakabileceğinizden) daha az kalori tüketmeyi öğrenmeden ve nasıl beslenirseniz beslenin aktif, egzersize dayalı bir hayat sürmeden kilo sorununu çözmeyi aklınızdan çıkarmalısınız.
Ne sadece diyet yaparak, ne de yalnızca egzersize odaklanarak kilo sorununuzu çözebilirsiniz. Sağlıklı olma ve kalma hedefinize ulaşamazsınız. Konuyu kapatmadan önce size küçük bir tüyo daha vereyim: Kilo sorununuzu çözmek için de, sağlıklı bir hayat sürmek için de sağlıklı beslenmekten de egzersizden de vazgeçmeyin ama yaşınız 40’ı geçmişse eğer, önceliğinizi aktiviteye verin. Özeti şu: Kilo sorunu iki kanatlı bir kuş. O kuşun bir kanadında “ne yediğiniz”, diğerinde “ne yaptığınız” var. İki kanadı beraber kullanmazsanız o kuş uçmuyor, uçamıyor. Uçsa bile üç, beş kilometre sonra yorulup yere düşüyor...

Elma sirkesi detoksu destekliyor

Elma sirkesini diğerlerinden ayıran temel özellik, içindeki malik asittir. Bu madde hem elmada, hem de elma sirkesinde var. Malik asit vücuttaki alkali gücü ciddi ölçüde artırıyor.
Yeni beslenme modelleri ise bizi daha asidik olmaya itiyor. Bu da daha hızlı çürüme yani daha hızlı yaşlanma, yorgunluk, bitkinlik demek. Ne kadar çok alkali kazanırsak, o kadar kârlı çıkarız.
Elma sirkesi ise bize daha fazla alkali güç kazandırır. Ancak kilo verme konusunda ondan mucize bir sonuç beklemeyin. İşe yarasa da etkisi son derece sınırlı.

İnsülin direnci olanlar hangi diyeti yapmalı?

Önemli olan nokta düşük kalorili değil glisemik yükü az olan bir “düşük GI diyeti” uygulamaktır. Aksi halde kandaki insülin seviyesi düşmüyor. Kandaki insülin değeri azalmayınca da hem kilo vermek çok zorlaşıyor, hem de verilen kilolar kısa sürede geri alınıyor.

İnsülin direncine karşı tarçın veya krom kullanabilir miyim?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 283 Okunma Kirlettikçe kirleniyoruz 16 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç neden faydalı 14 Mart 2024 | 971 Okunma Oruç şifadır 11 Mart 2024 | 990 Okunma Sırt çantanız hazır mı 09 Mart 2024 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar