Ev işi yaparken dikkatli olun

Biz ayakta dururken belimize ve boynumuza ağırlık bindiğini unutmayalım. Bir düşünün, otururken bile boynumuz başımızı taşıyor, belimiz ise boyun, baş ve kollarımızı taşıyor. Yani...

Biz ayakta dururken belimize ve boynumuza ağırlık bindiğini unutmayalım. Bir düşünün, otururken bile boynumuz başımızı taşıyor, belimiz ise boyun, baş ve kollarımızı taşıyor. Yani ağırlık taşırken duruşunuza dikkat etmediğinizde, ağırlığı doğru yerlere doğru şekilde dağıtmadığınızda boyun ve sırt ağrılarından kaçış yok.

Sırt ve bel ağrılarının çoğunun ev işleri sırasında yapılan yanlış hareketlerden kaynaklandığı kesin!
Temizlik yapmak ve ütü konusu dahil, ev işlerinde en maharetli olan kadınlar bile bunları yaparken hangi pozisyonda durmaları konusunda son derece bilgisizler.
Biz ayakta dururken belimize ve boynumuza ağırlık bindiğini unutmayalım. Bir düşünün, otururken bile boynumuz başımızı taşıyor, belimiz ise boyun, baş ve kollarımızı taşıyor.
Yani bu ağırlıkları taşırken duruşunuza dikkat etmediğinizde, ağırlığı doğru yerlere doğru şekilde dağıtmadığınızda boyun ve sırt ağrılarından kaçış yok. Ağırlığı düzgün taşımaktan geçtim, ağırlığı taşımak için ihtiyaç duyduğunuz kasların da hareketsizlikten aciz durumda olduğunu hatırlatmak isterim. Yani hangi açıdan bakarsanız bakın durum vahim! Farkında mısınız, her gün yaklaşık 150-200 kilo taşıyan hamalların sırtı, beli hiç ağrımaz. Bu kadar yük taşıdıkları halde hiç ortopediste gitmezler.
Çünkü o yükü taşımanın yolunu yordamını bilirler. Bırakın 150 kiloyu, biz 5 kiloyu kaldırırken bile kendimizi sakatlayabiliyoruz. Çünkü o 5 kiloyu nasıl kaldırmamız, nasıl taşımamız gerektiğini bilmiyoruz.
Önemli bir bilgi de şu: Aklınızda bulunsun, herhangi bir ağırlığı kaldırmadan önce mutlaka dizlerinizi kırarak yere çömelin ve öyle kaldırın.

İYİ BİLGİ

Başınız dönüyorsa...

Baş dönmelerinden şikayetçiyseniz yapmanız gerekenler, almanız gereken önlemler şöyle:
1- Gözünüzü kapatıp uzanın ve istirahate çekilin. Yardım istemekten çekinmeyin. Durumunuz kötüleşirse çevrenizde birilerinin olması iyi olur.
2- Eğer tekrarlayan baş dönmeniz varsa bisiklet, motosiklet kullanmayın.
3- Ani hareketlerden kaçınmaya çalışın. Yavaş oturun, yavaş kalkın. Başınızı sağa sola çevirirken ya da yukarı aşağı hareket ettirirken ani ve sert hareketlerden kaçının. Hatta merdivenleri bile yavaş yavaş çıkın.
4- Özellikle gemi seyahatleri baş dönmesini tetikliyor. Eğer son zamanlarda baş dönmesinden mustaripseniz ve bir deniz yolculuğu planlıyorsanız lütfen iptal edin.
5- Seyahatte, otomobilde ve uçakta bir şeyler okumayın.
6- Tuzu azaltın. Başınız dönüyorsa alkol ve kahve, çay gibi tüm kafeinli içecekleri kesmeniz gerekiyor.
7- Hemen tansiyonunuzu ölçtürün, düşük ya da yüksekse ona göre tedbir alın. Eğer baş dönmesi probleminiz en az iki aydır devam ediyorsa hemen bir uzmana başvurun.
Eğer zaten doktora gittiyseniz ve sorun bir türlü geçmiyor, baş dönmeleriniz devam ediyorsa mutlaka ikinci bir görüş alın.

BİR NOT

Gut hastaları bunlara dikkat etmeli

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 274 Okunma Kirlettikçe kirleniyoruz 16 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç neden faydalı 14 Mart 2024 | 971 Okunma Oruç şifadır 11 Mart 2024 | 990 Okunma Sırt çantanız hazır mı 09 Mart 2024 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar