10 bin adım neden yetmez!

İngiliz Kamu Sağlığı Kurumu, “günde 10.000 adım” yürüme hedefinin yeterli olmadığını açıkladı ve yaşlılığın önemli sorunlarından kas ve kemik kaybını azaltmak...

İngiliz Kamu Sağlığı Kurumu, “günde 10.000 adım” yürüme hedefinin yeterli olmadığını açıkladı ve yaşlılığın önemli sorunlarından kas ve kemik kaybını azaltmak için “KAS GÜÇLENDİRİCİ” aktivitelerin de yapılması gerektiğini ilan etti.

Aynı kanaatteyim. Bize sadece yürümek yetmez. Formda ve zinde kalmak istiyorsak haftada en az 2-3 defa “DİRENÇ EGZERSİZLERİ” yaparak kemik ve kaslarımızı da güçlendirmeliyiz. Yürümenin sağlık katkılarını aşağıda toplu halde özetledim. UNUTMAYIN: SARKOPENİ, yani KAS KAYBI ile OSTEOPOROZ yani KEMİK KAYBI yaşlanmanın önemli sorunlarıdır. Kas kaybı bitkinlik, güçsüzlük, halsizlik, denge kaybı, düşme tehdidi demektir. Kemik kaybı ise KIRILGAN ve GÜÇSÜZ kemikler anlamına gelmektedir. Bunları önlemek için sadece “YÜRÜMEK” yetmiyor. Kas ve kemikleri korumak için “DİRENÇ ÇALIŞMALARI” yapmamız gerekiyor.

KURAL ŞU: HER GÜN YİYORSUN HER GÜN YÜRÜYECEKSİN


ORTAK bir yanılgımız var: “Sağlıklı kalmak” ve “iyi yaşlanmak” söz konusu olunca sadece “ne yemeli, içmeli, nelerden uzak durmalı?” sorusuna yanıt arıyor, “aktivite” meselesini ihmal ediyoruz. Oysa “bedensel imalat şartnamemiz” yani “fabrika ayalarımız” bize şunu emrediyor: HER GÜN YİYORSUN, o halde HER GÜN YÜRÜYECEKSİN! Kısacası “sağlık iki kanatlı bir kuş” ve bu kuşun sürekli “uçuş” halinde kalabilmesi, mümkünse de daha da “yüksekte uçabilmesi” için iki kanadının dengeli kullanımı zorunlu. Aktivite meselesi ise “YÜRÜMEK” ile eş anlamlı. Zira bedenlerimiz “yürümek üzerine dizayn edilmiş” cihazlara benziyor. Peki ne süre ve sıklıkta yürünecek? Yanıtım şudur: Nasıl ki “2-3 lokma” ile yeterince beslenmek mümkün olmuyorsa, 3-5 adım yürümekle de aktivite işi bitmiyor. Her gün:

- PASLANMAMAK İÇİN 5000 ADIM

- YAĞLANMAMAK İÇİN 7500 ADIM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.168 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar