Oruç neden faydalı

Birbiri ardına yayınlanan pek çok bilimsel araştırma gösterdi ki, gıda tüketimi azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşlardan sonra günde...

Birbiri ardına yayınlanan pek çok bilimsel araştırma gösterdi ki, gıda tüketimi azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor.

Özellikle 50’li yaşlardan sonra günde üç-dört değil, iki öğünle beslenip gıda tüketimini abartmazsak, bedenimiz daha rahat oluyor, metabolizmamız daha verimli, hormonal ve enzimatik sistemlerimiz daha güçlü çalışıyor.
Bu öngörü tabii ki herkes için kesin bir doğru değil. Özel durumları nedeniyle sık yemek zorunda olan, öğün atlamaları halinde sağlıkları bozulan, hatta günde iki-üç kez ara öğün almak zorunda kalanlar da var.
Ama öyle anlaşılıyor ki “imalat şartnamemiz”, başka bir deyişle “fabrika ayarlarımız” çoğumuza günde en fazla üç, mümkünse de iki öğün ile yetinmemizi tavsiye ediyor.
Açlık kürlerinin hücre sağlığını neden ve nasıl iyileştirdiğini kanıtlayan araştırmalarıyla Nobel Ödülü kazanan Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi’nin bulgularından daha önce de bahsetmiştim.
Nobel ödüllü ünlü araştırmacı da bize gösterdi ki beden aç kaldığı süre içinde kendini daha fazla tamir etme, eksiğini, gediğini giderme, yırtığını söküğünü onarma imkânı buluyor.
Yine açlık süresi uzadıkça toksinlerden kurtulma faaliyetleri de hızlanıyor.
Kısacası bizi 1 ay süre ile “sahur-iftar” ritmi ile iki öğün beslenmeye yöneltip 16 saat civarında gıda tüketimine dur diyen ORUÇ, bedensel sağlık açısından da faydalı. Orucun sadece ruhsal değil, bedensel katkılarının da olduğu kesin.

BİR İFTAR MENÜSÜ

İFTAR (Başlangıç)

◊ 2 adet hurma
◊ Çorba (kurubaklagil ve sebze çorbalarını tercih edin)
◊ Az tuzlu peynir çeşidi
◊ 4-5 adet zeytin
◊ Kepekli veya tam buğday unundan yapılmış ekmek veya pide


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.145 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar