Brokoli mi yoksa karnabahar mı faydalı?

İkisi de aynı aileden geliyor. Soyağaçları aynı. Peki hangisi daha faydalı?İkisinde de bol miktarda vitamin, mineral, posa ve antioksidan var. İkisi de kansere karşı koruyucu gücü yüksek olduğu bilinen azotiyosiyanattan...

İkisi de aynı aileden geliyor. Soyağaçları aynı. Peki hangisi daha faydalı?

İkisinde de bol miktarda vitamin, mineral, posa ve antioksidan var. İkisi de kansere karşı koruyucu gücü yüksek olduğu bilinen azotiyosiyanattan zengin sebzeler.
“Azotiyosiyanat” kanser hücrelerini baskılayan genleri aktifleştiren doğal bir bileşik, mühim bir “kanser savar” doğal molekül.
Peki, hangisinden faydalanalım? Brokoliyi mi, karnabaharı mı tercih edelim?
Yanıtım şu: Brokoli Amerikan, karnabahar yerli. Brokoli lezzetsiz, karnabahar lezzetli. Brokoli pahalı, karnabahar ucuz. Brokolinin kıymalısı, yoğurtlusu olmaz, karnabaharın olur. “Gaz” sorunu da brokolide karnabahardan daha fazla.
Kısacası tıpkı “Beyaz lahana mı, Brüksel lahanası mı?” seçimine benzer bir durumla karşı karşıyayız.
Burada da yanıtımız çok açık ve net: Brokoli değil, karnabahar. Brüksel lahanası değil, beyaz lahana.


Keten tohumu mu, chia mı?

Keten tohumu da, chia da omega-3 ve posa zengini besinler ama chia keten tohumundan çok daha lezzetli bir gıda. İkisi de tıka basa lif yüklü ama keten tohumunun “bağırsak dostu” olma ve kabızlığı önleme kapasitesi daha fazla.
Keten tohumunun da üst bir sınır var, onu günde 1 yemek kaşığından fazla tüketmemelisiniz. (İshal yapar, gaz yapar.) Chia’da ise böyle bir kısıtlama yok.
Chia keten tohumuna oranla salataya, yoğurda ve diğer yiyeceklere daha çok yakışıyor. Netice şu: Tercihi siz yapın, kararı ihtiyacınıza ve durumunuza göre siz verin.


Hurmada hayat var!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.187 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar