Yaygın bir sorun Hazımsızlık

En sık görülen mide şikayeti hangisidir diye sorulsa hepimizin yanıtı sanırım aynı olur: Hazımsızlık.Kimimiz Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar, kimimiz sigara ve alkol, kimimiz de yanlış besinler nedeniyle...

En sık görülen mide şikayeti hangisidir diye sorulsa hepimizin yanıtı sanırım aynı olur: Hazımsızlık.

Kimimiz Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar, kimimiz sigara ve alkol, kimimiz de yanlış besinler nedeniyle hazımsızlık çekeriz.
Aramızda hızlı yediği, lokmaları çiğnemeden yuttuğu için hazımsızlıktan yakınanlar da var.
Ayrıca mide asidinin azlığı, yokluğu ya da çokluğunun da hazımsızlık nedeni olabileceği biliniyor.
Midedeki asitli içeriğin yemek borusuna geri kaçması yani “reflü özafajiti” sorunu da hazımsızlık nedeni olabiliyor.
Tavsiyem şudur:
Hazımsızlık deyip geçmeyin. Bazen önemli bir mide sorununun, hatta bir mide kanserinin başlangıç dönemindeki ilk belirtisi de yine hazımsızlık olabiliyor.
Bu nedenle uzamış hazımsızlık sorunlarını otla, çöple geçiştirmeyi bırakıp “Nerede hata yapıyorum?” sorusuna yanıt aramanız ve gerekiyorsa bir tıbbi yardım istemenizde fayda var.

Doğal çözümleri tercih edin

Kabızlık yaygın bir sorun. Yaş ilerledikçe daha da yaygınlaşıyor. Özellikle diyet yapanlarla posasız beslenenler bu problemle daha sık karşılaşıyor.
Peki çözüm ne?
Öncelikli çözüm lif/posa miktarı yüksek besinleri hemen devreye sokmak. Taze sebze ve meyvelerden, bakliyattan daha sık ve bol faydalanmak.
Eğer bu çözüm yeterli olmuyorsa psillium, metilseliloz, pektin gibi bağırsak hacmini artıracak doğal ürünlerden faydalanmak lazım. Özellikle psilliumun çok etkin bir çözüm olduğunu daima hatırlayın.
Psillium bizde karnıyarık otu tohumu olarak da biliniyor. Bu tohumun kabuklarından hazırlanan tozlar, tablet ve kapsüller çok işe yarıyor. Günde 8-10 bardak su içmek, güne 1 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı ile başlamak, oturmayı bırakıp ayağa kalkmak ve düzenli yürümek de en az beslenme modelini değiştirmek kadar etkili çözümler.
Önemli bir uyarı:
Kabızlık sorununu çözerken sinameki içeren kabızlık çaylarından, toz ve haplarından uzak durmaya dikkat edin.


İdrarınızı izliyor musunuz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 85 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 437 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 519 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar