Doğru beslenme neden çok önemli

Beslenme meselesi sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi. O nedenle sağlıklı beslenmeyi öğrenme konusunda durmak yok, yola devam! Beslenmenin sağlığımızın en önemli belirleyicisi...

Beslenme meselesi sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi. O nedenle sağlıklı beslenmeyi öğrenme konusunda durmak yok, yola devam!

Beslenmenin sağlığımızın en önemli belirleyicisi olduğu kesin. Bu özellikle “hayat maçı”nın ilk 50 yılında yani ilk yarısında böyle. İkinci yarıda ise aktivite ve aktif yaşam bir tık öne geçiyor.
Ama yine de yaşımız ne olursa olsun doğru beslenmenin bizi hastalıklardan koruyabileceği tartışılmaz.
Ayrıca şu da kesin: Bazı besinler bizi hasta da edebiliyor. Zaten bu nedenle sağlığını düşünen herkesin hangi gıdaları daha sık, hangilerini daha seyrek yiyip içeceğini öğrenmesi gerekiyor.
Öğrenilmesi gereken bir başka ayrıntı daha var:
Doğru beslenmenin sihirli ve herkese uygun bir formülü yok. Birine iyi gelen bir besin diğerinde alerji, birine şifa veren bir yiyecek veya içecek diğerinde hastalık nedeni olabiliyor.
Özeti şu:
Çocuk-genç, orta yaşlı veya yaşlı olmanız fark etmiyor, beslenme meselesi bugün de sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi olmaya devam ediyor.
Bu nedenle sağlıklı ve güzel beslenmeyi öğrenme konusunda “durmak yok, yola devam” kararını ısrarla sürdürmek lazım.

Et ve balık tüketimi azaltıyor

Et fiyatlarının pahalı olduğu, halkın büyük bir bölümünün yeteri kadar kırmızı et tüketemediği kesin. Pahalılık sorunu sadece kırmızı et için söz konusu değil, balıkta da aynı problem var. Bu yıl balık fiyatları da çok yüksek.
Oysa sağlıklı bir toplum için protein kaynakları olarak et ve balık çok önemli. Kaynakları dengelerken de balığı en az kırmızı et kadar öncelemek mühim bir ayrıntı.
Yıllık kişi başına balık tüketiminin Japonya’da 80, Avrupa ülkelerinde 25-30, bizde ise en fazla 10 kilo olduğunu öğrenince en az sizin kadar ben de şaşırdım.
Kırmızı et tüketiminin azalması belki bir açıdan önemli ama balık tüketiminin azalması da en az onun kadar mühim bir konu.

Mitokondriler için kısa bir sağlık reçetesi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 411 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 438 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar