Eti kızartmak bunamayı kolaylaştırıyor

Bu yeni değil eski bir bilgi ama önemli mi önemli. Dayandığı araştırma ise 3-4 yıl kadar önce yayınlandı.O araştırmada uzmanlar ızgara ya da tavada fazla kızartılmış etlerin demans (bunama) riskini...

Bu yeni değil eski bir bilgi ama önemli mi önemli. Dayandığı araştırma ise 3-4 yıl kadar önce yayınlandı.
O araştırmada uzmanlar ızgara ya da tavada fazla kızartılmış etlerin demans (bunama) riskini artırabileceğini saptadı. Nedeni de bu tür pişirme sürecinde oluşan ve “ileri (son) glikasyon (şekerlenme) ürünleri” denilen maddelerin kızartılmış, yanmış, aşırı ısıtılmış et ürünlerinde çok fazla bulunmaları.
Araştırma insanlar değil, hayvanlar üzerinde yapıldı. AGE ve benzeri toksik maddelerin sadece bunamadan değil, damar sertliğinden böbrek yetmezliğine, kalp güçsüzlüğünden cilt kırışıklığına kadar pek çok kronik sorundan da sorumlu olabilecekleri çok iyi biliniyor.
İleri glikasyon son ürünleri (AGE) denilen bu ürünlerin protein ve yağların kandaki şekerle etkileşmeleri neticesinde de oluşabildikleri ise çok iyi bilinen bir konu.
Kızartılmış, yanmış, aşırı ısıda pişmiş gıdaların bedenimize yüklediği AGE miktarlarını da bir başka yazıda paylaşacağım. Şimdilik şunu bilelim yeterli:
Besinleri kızartmak ya da çok yüksek ısıda pişirmek iyi bir seçim değil. Özellikle kuru sıcakta, yani nemsiz ortamda ve çok yüksek ısılarda pişirilen yemeklerin sadece besin değerleri azalmıyor, içlerinde AGE ve benzeri toksik yapılar da oluşmaya başlıyor.

Atkı bazen hayat kurtarabilir mi?

Soğuk kış günlerinde baş-boyun bölgesini aşırı soğuktan korumanın en etkili yollarından biri de boynumuza sardığımız atkılar.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, soğuktan koruyan o atkıların, dikkatli ve doğru kullanıldıkları takdirde bizi gelişebilecek bir astım krizinden de koruyabileceklerini göstermiş. Bu nedenle de İngiltere’deki ASTHMA UK girişimi “Atkı hayat kurtarabilir” sloganlı bir kampanya başlatmış.
Kampanyayı ben de beğendim ve sevdim. Astım problemi olanlara da duyurmak istedim.
Bilindiği gibi soğuk havanın doğrudan solunması solunum kanallarını “bronşları” daraltabiliyor. Bu gelişme de muhtemel bir astım krizini davet edebiliyor.
“Atkı önlemi” aslında sadece yaşlılar değil, KOAH sorunu olanlar ve sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenler için de mühim bir tedbir. Havaların hızla soğuduğu bugünlerde bu güzel bilgi de aklınızda olsun istedim.

Sabah kapılan virüsler daha tehlikeli

1 yıl kadar önce İngiltere’de (Cambridge Üniversitesi) yapılan bir araştırma gösterdi ki sabah saatlerinde vücuda giren virüslerin enfeksiyon oluşturma ihtimalleri daha yüksek ve bu enfeksiyonlar beklenenden daha şiddetli belirtilere neden olabiliyor.
Aynı çalışmaya göre sabah kapılan virüslerle hastalanma ihtimali de en az 10 kat artıyor. Bunun muhtemel nedeni de bedenimizin sabah saatlerinde enfeksiyonlara daha açık olması.
Özeti şu: Özellikle sabah saatlerinde gripten, nezleden korunma önlemlerinizi maksimuma çıkarmanızda fayda var.

Az uyuyup zinde kalkmak mümkün mü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 363 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 302 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 817 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma Kirlettikçe kirleniyoruz 16 Mart 2024 | 169 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar