Diyetler mi başarısız siz mi?

Kilo kaybı deyip geçmeyin, düşündüğünüzden çok daha zahmetli bir iştir. Sürece bir de “sorun odaklı” bakacak olursanız, başarı ciddi bir konsantrasyon, özveri ve bilgi birikimini de gerektirir.Ne...

Kilo kaybı deyip geçmeyin, düşündüğünüzden çok daha zahmetli bir iştir. Sürece bir de “sorun odaklı” bakacak olursanız, başarı ciddi bir konsantrasyon, özveri ve bilgi birikimini de gerektirir.
Ne var ki çoğumuz böyle yapmıyor, süreci sadece bildik, sıradan, fotokopi, çoğu da internet kaynaklı geçersiz, geçici çözümlerle çözmeye çalışıyoruz. Sonuç da doğal olarak hayal kırıklığı oluyor.
Rakamlara bakılırsa bu hayal kırıklığının oranı bir hayli yüksek.
İstatistiklere göre; sadece “diyet yaparak” yani egzersiz aktivitelerine katılmadan kilo verenlerin en çok yüzde 20’si 1 yıl sonra verdikleri kiloları koruyabiliyorlar.
5 yıl sonrasını dikkate aldığınızda rakam daha da ürkütücü.
Bugün “diyetle kilo veren” birinin 5 yıl sonra aynı kiloda hatta daha fazla bir kilo aralığında bulunma olasılığı yüzde 95!
Peki neden böyle?
Nedenlerin sayısı bir değil, birden fazla. Çoğu da yola baştan yanlış çıkmak, doğru stratejilerle süreci sorun odaklı görmemekten kaynaklanıyor.
Onlardan bazılarını aşağıdaki kutuda özetlemeye çalıştım. Lütfen dikkatle okuyun.

Giden kilolar niçin geri gelir?

◊ Çözüm odaklı beslenme planları yerine sadece fotokopi düşük kalorili diyet listeleri uygulandığı için.
◊ Egzersiz ve aktif bir yaşam gözden kaçırıldığı, ihmal edildiği ya da bırakıldığı, sadece “diyet” ile yetinildiği için.
◊ Düzenli olarak tartılma ve bel çevresini ölçme alışkanlığı unutulduğu için.
◊ Kahvaltılar ihmal edildiği için.
◊ Eşlik eden diğer sağlık sorunları (stres bozukluğu, depresyon, uykusuzluk) daha en baştan çözümlenmediği için.
◊ Temelde yatan metabolik problem üzerindeki dikkat ve konsantrasyon durumu sürdürülmediği için.
◊ Düzenlenen tıbbi tedaviler (örneğin metfomin desteği) bir süre sonra bırakıldığı için.
◊ Kas kazanımı konusu ihmal edildiği, aerobik egzersizler, ağırlık veya direnç egzersizleri ile birlikte yürütülmediği için.


Hipotiroidinin 10 belirtisi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.247 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar