Sağlıkta yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var

Kilo sorunu bizde de büyük hızla yayılıyor. Soruna sadece obezite değil fazla kilolu olmayı da eklerseniz, neredeyse üç çocuk ve gencimizden, her iki kadınımızdan birinin kilo problemi var. Kilo salgını...

Kilo sorunu bizde de büyük hızla yayılıyor. Soruna sadece obezite değil fazla kilolu olmayı da eklerseniz, neredeyse üç çocuk ve gencimizden, her iki kadınımızdan birinin kilo problemi var. Kilo salgını büyüdükçe de şeker hastalığı ve hipertansiyona yakalananların sayısı çoğalıyor.
Kilo probleminin yol açtığı sorunlar ne yazık ki sadece bu ikiliyle sınırlı değil. Problemin bir de damar sertliği, kan yağları dengesizliği ve bunların ortak neticeleri oldukları çok iyi bilinen kalp krizleri ve felçler boyutu var.
Bitmedi. Listeye başka sorunları da eklememiz lazım: Mesela romatizmal problemleri, özellikle de diz ve kalça ekleminde oluşan artritleri. Mesela Alzheimer ya da damarsal nedenlere bağlı olarak gelişen bellek bozulmaları veya bunamaları. Bir başka sorun daha var ki o da gizliden ve çaktırmadan yaygınlaşıyor: Ruhsal sorunlar!
Gazetelerde çıkan haberlere bakılırsa neredeyse her mahalleye bir psikolog gerekiyor. Çünkü psikiyatri uzmanlarına randevu bulmak neredeyse imkansız.
İmkansız çünkü pek çok insanımız depresyondu, kaygı bozukluğuydu, panik hastalıktı, obsesif-kompulsif nevrozdu derken psikolojik problemlere paçasını kaptırmış durumda.
Kısacası beden sağlığımızda da, ruh sağlığımızda da çok ama çok ciddi bir tehdit saldırısı ile karşı karşıyayız.
Peki, ne oldu? Neden bu duruma geldik? Sorun yönetimde mi, modern tıbbın çaresizliğinde mi? Modern tıp bu sorunlara niçin çözüm bulamıyor?
Tıp bu kadar ilerlemiş, sağlık sistemimiz bu kadar önemli mesafeler kat etmiş olmasına rağmen neden saydığımız bu hastalık ya da sorunlar adeta bir veba hızıyla yayılıyor?
Nedenler çok! Merak ediyorsanız buyurun...

Modern tıbbın eli kolu bazen neden bağlı?

Modern tıp geçtiğimiz yüzyılda mükemmel işler yaptı. Örneğin ölümcül alerjik bir tepkide tek bir iğne ile hayatınızı kurtarabiliyor. Bir organınız yırtıldığında veya kanadığında çok değil, birkaç saatlik bir operasyonla size hayatınızı geri verebiliyor.
Ateşli bir hastalığınız mı var? Çözüm yine basit. Bir, olmadı iki, olmadı üç antibiyotiği kombine edip hastalığınızı çok değil bir hafta on günde şıp diye (!) iyileştiriveriyor.
Kısacası “kriz” durumlarında ve “akut/ivedi” sağlık sorunlarının çözümünde modern tıp müthiş başarılı. Ama aynı başarıyı -maalesef- yukarıda saydığım kronik hastalıklarda mesela Alzheimer’da, mesela obezitede, mesela diyabette gösteremiyor.
Bana sorarsanız -umarım yanılırım- bu gidişle muhtemelen hiç gösteremeyecek. Çünkü mühim bazı eksikleri var ve o eksiklerin farkında değil.
Farkında olsa bile o eksiklerle yüzleşmekten bilerek ya da bilmeyerek kaçınıyor.

Peki nedir o eksiklikler?

Biz de bir ekosistemiz

Biz de bir ekosistemiz. Beden ve ruhtan oluşmuş bir ekosistem. Beden ve ruhtan müşekkeliz. “Müşekkel” sözcüğü çok mühim bir ayrıntı. Yaklaşık olarak “birlikte şekillenme” anlamına geliyor.
O şekillenmede her ikisinin de yani ruhun da bedenin de çok ciddi ve neredeyse eşit payları var. Biri az ya da çok olduğunda şeklin rengi, dokusu, kokusu, gücü, kuvveti kısacası her şeyi değişebiliyor.
İşin ustalarına sorarsanız beden bir arazi, ruh da o arazinin suyu, havası, güneşi. İkisi birlikte işleyen bir ekosistemden farksız.
Bu ekosistemde ikiliden birindeki arıza öbürünü de etkiliyor. Ekosistem bozulduğunda hastalıklar ortaya çıkıyor. Bazen de o hastalıklar bu ekosistemin yapısını bozan zararlılar gibi çalışıyor. İşte bu nedenle ekosistemi dengede tutabilmek mühim bir mesele.
Beden ve ruh arasındaki doğal denge önemli bir konu. Araziyi de, o araziyi besleyen suyu, havayı, güneşi de korumanız, güçlü tutmanız, düzenli olarak besleyip egzersiz yaptırmanız ve iç-dış streslerden korumanız zorunlu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.145 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar