Kahvenizi kafeinli mi kafeinsiz mi alırdınız?

Kahveden hoşlanmayan pek az insan var ve itiraf edeyim ben de “dozunda” olmak şartıyla kahveden vazgeçmeyi pek düşünmem ama belirttiğim gibi “dozunda” bırakmak koşuluyla. Evet, pek çok besinde olduğu gibi...

Kahveden hoşlanmayan pek az insan var ve itiraf edeyim ben de “dozunda” olmak şartıyla kahveden vazgeçmeyi pek düşünmem ama belirttiğim gibi “dozunda” bırakmak koşuluyla.
Evet, pek çok besinde olduğu gibi kahvede ve kafeinde de doz meselesi çok mühim bir ayrıntı.
Eğer kahve veya çayla kazandığınız günlük kafein miktarı 300 mg’ın altındaysa korkmayın. 400 mg’ı da pek aşmamaya çalışın.
Peki hangi kahve?
Bu bence keyfinize kalmış bir durum. İçine ıvır zıvır kimyasal karıştırılmazsa her kahvenin ayrı bir aroması, kokusu, keyfi olduğu kesin.
Tıpkı üzüm gibi, zeytin gibi içtiğiniz kahvenin çekirdeklerini veren kahve ağacının da hangi ülkede, hangi toprakta, hangi iklimde yetiştiği, hangi usulle kurutulup saklandığı, nasıl, ne şekilde ve ne süreyle kavrulduğu, kahvenizin “hangi usta” tarafından ve hangi teknikle pişirildiği ve tabii ki daha pek çok faktör lezzetini (bu arada kafein oranını) belirleyebiliyor.
İster espresso, ister Türk kahvesini, isterseniz de Arap kahvesi mırrayı ya da Kolombiya, Brezilya kahvesini tercih edin fark etmiyor, onun “içiyle” (!) oynamayın, bu yetiyor.
Özellikle de onu hazır toz kahve veya kafeinsiz kahve haline getirmeye çalışmayın.
Çünkü kahveden kafeini çıkarırken kullanılan kimyasalların kahvenin içinde kalma ve size kafeinden daha fazla zarar verme ihtimalleri var.
Hazır toz kahvelere gelince...
Onların içindeki muhtemel bir kanserojenin varlığı veya yokluğu konusunda üreticilerden hâlâ net bir açıklama gelmemesi bence oldukça can sıkıcı bir durum. Yanıtı bekliyoruz.

Yemekten önce içilen su tokluk hissi verir mi?

Çoğumuzun özellikle de kilo sorunu olanların sık başvurduğu hilelerden biri, yemekten önce bir-iki bardak suyu mideye indirmektir.
Peki, doğru mu?
Yemekten önce içilen bir-iki bardak su bizi tok tutup sofrada fazlaca yiyip içmemizi engelleyebilir mi?
Konuyla ilgili bir bilimsel araştırma veya elimizde net ve açık bir bilgi olmasa da benim düşüncem şu:
Yemekten önce içtiğiniz o bir-iki bardak su iştahınızı frenlemede beklediğiniz faydayı vermez, veremez.
Çünkü herhangi bir içeceğin (ve tabii ki suyun) midede kalma/konaklama süresi oldukça kısadır, neredeyse dakikalarla sınırlıdır.
Siz gelin su içme ritüelinizi yemekten biraz daha önceye veya biraz daha sonraya bırakın. 


Alkol kışın bedeninizi ısıtabilir mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 525 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 723 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar