Sırtı ağrıyanlar neden çoğaldı?

Son yıllarda aynı dertten muzdarip olanların arasına okul çocukları bile girmeye başladı. Onlarınki farklı bir neden: Taşımak zorunda kaldıkları kocaman ve ağır çantaları. Yetişkinlerdeki sebepler...

Son yıllarda aynı dertten muzdarip olanların arasına okul çocukları bile girmeye başladı. Onlarınki farklı bir neden: Taşımak zorunda kaldıkları kocaman ve ağır çantaları.
Yetişkinlerdeki sebepler ise oldukça değişken: Bazıları uyku sorunları, tercih ettikleri kötü yastık ve yataklar, bazıları ofis ve ev çalışmalarında yaptıkları ortopedik duruş hataları, bazıları da stres faktörü nedeniyle sırt ağrılarından yakınıyor.
Ama anlaşılan o ki psikolojik faktörler, en yaygın sebep.
Özellikle gergin, çekingen, alıngan, hislerini çok kolay ifade edemeyen, mükemmeliyetçi, streslerini yönetmede zorlanan, kendiyle, işiyle, çevresiyle yarışan kişilerde sırt ağrılarının daha sık görüldüğü kesin.
Bu kişilerde ağrılar “psikosomatik” bir sorun şeklinde ortaya çıkıyor ve ne yazık ki bilinen basit, sıradan ağrı kesicilere, kas gevşeticilere filan da cevap vermiyor.
Çözüm kaslara spazm yaptıran o duygusal veya ruhsal ağırlığı sırt kasları ve kemiklerinin üzerinden kaldırmaktan geçiyor.
Mühim bir diğer neden de depresyon. Çoğu depresyonlu, sırt ağrılarından da yakınıyor. Hatta bazılarında giderek şiddetlenen ve çok sık tekrarlayan sırt ağrıları soruna işaret eden ilk şikâyet bile olabiliyor.
“Peki ne yapmalı?” sorusuna yanıt arıyorsanız yandaki kutuya bir göz atmanızda fayda var derim.

İYİ BİLGİ  
Sırt ağrılarına ilaçsız çözümler
* Uyku sorunlarınız varsa çözmeye çalışın. Doğal uyku desteklerinden (melotonin, valeryan, passiflora, melisa) yararlanın.
* Düzenli magnezyum desteğinin (günde 200-300 mg magnezyum glisinat veya sitrat) de işe yarayabileceğini gösteren gözlemler var.
* Egzersizden faydalanmayı düşünün. Özellikle sırt kaslarını gevşeten, dengeleyen ve çalıştıran egzersizler işe yarayabiliyor.
* Pilates iyi bir çözüm olabilir, tabii ki tecrübeli bir uzmandan yardım almak koşuluyla.
* Yoga ve meditasyon çalışmalarının da işe yarayabileceğini gösteren güvenilir veriler var.
* Kaliteli magnezyum yağlarından da yararlanmayı düşünün.

OKUR SORUSU  
Rahim ağzı kanserinin nedeni erkeklerin dikkatsizliği olabilir mi?
Rahim ağzı kanserleri kadınların mühim dertlerinden, önemli sağlık düşmanlarından biri. Bilinen en etkili faktörün de “İnsan Papilloma Virüsleri” olduğu biliniyor.
Bu grup virüslerin bulaşma yolu cinsel ilişkilerle oluyor. Bununla birlikte “Problem erkeğin yetersiz hijyeni ile ilişkili mi?” sorusunun cevabı henüz net verilebilmiş değil.
Çünkü bazı araştırmalar problemin “kötü hijyen”den ziyade cinsel ilişki sırasında oluşan ufak zedelenmelerle virüsün veya enfeksiyonun kan yoluyla bulaşmasından da gelişebileceğini gösteriyor.

BİR NOT  
Patron sadece siz misiniz?
Bedeninizde olan biten her şeye, gelişen her sürece siz karar vermezsiniz. Her şeyi siz belirlemez ve de yönetemezsiniz. Bilin ki başka bir ortağınız daha var: OTONOM (yani özgür) SİNİR SİSTEMİ!
Kalbinizin herhangi bir anda hızlı mı, yavaş mı çalışacağına siz değil, o karar verir. İsterse siz yatakta sırtüstü uzanırken kalbinizi uzun bir maraton koşucusunun kalp hızına aniden yükseltiverir.
Ter bezlerinizin ne kadar ter salgılayacağına, tükürük bezlerinizin sizi kupkuru bir damakla mı, yoksa salya-sümük bir halde mi bırakacağına da o özgür yani “otonom” sistem (!) karar verir.
Limon görünce ağzınızın suyunu akıtan, korkunca kalbinizi iki kat hıza çıkaran, sinirlenince midenizi kaskatı yapan da yine o sistemdir.
Peki o sistem hastalanınca daha doğrusu arızalanınca ne olur? Yanıt çok! Çarpıntılar, el-avuç, koltukaltı terlemeleri, bağırsak spazmları, mide ağrıları, reflü atakları, cilt kızarma ve kaşıntıları...

KISA BİLGİ  
Baş ağrınızın nedeni glüten olmasın?
Glütenden zarar gören sadece bağırsaklar mı? Çölyak hastaları ya da glüten hassasiyeti olanlar sadece hazım sistemiyle ilişkili sorunlar mı yaşar? Hayır!
Özellikle glüten hassasiyetinde kas güçsüzlüğü, denge sorunları, eklem ve kas ağrıları, ödem, kronik bir yorgunluk hali, iştah sapmaları, tatlı krizleri gibi atipik işaretlere de rastlanabiliyor.
İşte bu yüzden nedeni anlaşılamayan kronik sağlık sorunu olanlarda (baş ağrıları, yorgunluk, eklem-kas ağrıları, ödem) glüten hassasiyeti olup olmadığını da araştırmakta fayda var.

AKLINIZDA OLSUN 
Mutluluğun sırrı biraz da sağlıklı bağırsaklarda gizli
“Mutluluk=Dopamin” ve de “Mutluluk=Serotonin” şeklinde formüle edemesek de bize kendimizi daha iyi hissettiren, dolayısıyla mutluluk hissi veren doğal moleküllerin en başında dopamin ve serotonin var.
Bedenimizdeki toplam dopaminin yarısını beynimiz kalan yarısını da bağırsaklarımız üretiyor. Serotonin üretiminin ise yüzde 70’inin bağırsaklarda gerçekleştirilip dolaşıma verildiği biliniyor.
Bu durumda mutluluğun sırrı bağırsaklarda gizli olmasa da bu pek de ciddiye alınmayan organımızın mutluluğumuzun mühim ortaklarından biri olduğu kesin.
İşte bu nedenle bağırsak deyip geçmeyin, gaz, şişkinlik, hazımsızlık ya da kabızlığı önemseyin. Hele hele bağırsakların ev sahipliği yaptığı sayıları 100 trilyonu bulan probiyotik bakteri gücünü çok ama çok ciddiye alın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 399 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 302 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 817 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar