Ömür uzadıkça omurilik kanalımız daralıyor mu?

Ya da eskiden nadir görülen bazı hastalıkların sıklığı artıyor. Biliyorsunuz Alzheimer’da böyle bir durum var. 60’lı yaşlarda yüzde 5 civarında görülen hastalığın...

Ya da eskiden nadir görülen bazı hastalıkların sıklığı artıyor. Biliyorsunuz Alzheimer’da böyle bir durum var. 60’lı yaşlarda yüzde 5 civarında görülen hastalığın sıklığı, 90’lı yaşlarda yüzde 40’ın üzerine çıkabiliyor. Benzer bir sorun dar omurilik kanal hastalığı için de söz konusu. Çünkü omurilik kanalı da bazılarında yaş ilerledikçe daralmaya başlıyor. Maalesef çoğu zaman da daralma ilerleyici bir seyir gösteriyor. Kısacası gençler, orta yaşlılarda da görülse de uzun bir ömür sürmenin yeni faturalarından birinin de “dar kanal hastalığı” olduğu anlaşılıyor. “Peki nedir bu hastalık, ne gibi belirtileri var?” diyorsanız, buyurun...

Dar kanal hastalığının belirtileri neler?

Bel ağrısı önemli ve sık görülen bir sorun. Hayatının herhangi bir döneminde asla bel ağrısıyla karşılaşmamış herhangi birini bulmanın mümkün olmayacağı kanaatindeyim.
Ama bu ağrıların da geçici, uzun süreli, hatta kalıcı olanları, hafif ve ağırları, giderek azalan ya da tersine ağırlaşanları var.
Dar kanal hastalığı belirtileri zaman içinde ilerleyen ve kalıcı bir bel ağrısıyla seyreden sorunlardan.
Eğer beliniz ağrıyorsa ve bu ağrı siz öne eğildiğinizde azalıyorsa sorununuz dar kanal hastalığından kaynaklanıyor olabilir.
Ek olarak ayaklarınızda ağrı, uyuşma, karıncalanma, his kaybı gibi duyusal farklılaşmalar, sırt, bel ve bacaklarınızda ağrılar, kramplar da varsa bu ihtimal biraz daha artıyor.
Maalesef bazı hastalarda ağrılara idrar kaçırma ve cinsel fonksiyonlarda azalma gibi sorunlar da eşlik edebiliyor.

Sarkopeni çok mühim bir sorun

Kasların varlığı veya kaybı “kullan ya da kaybet” prensibiyle ilişkili. Kullanmadığınız kaslar küçülmeye, zayıf düşüp kaybolmaya başlar ve kas kaybı özellikle yaşlılıkta daha da önemli bir konudur. Pek çok yaşlılık sorununun bir nedeni de budur.
“Sarkopeni” olarak bilinen “yaşlılığa bağlı kas kaybı” yaşlılıktaki güçsüzlüğün, yorgunluğun, halsizliğin, denge bozukluğu ve kolay düşmelerin de başlıca nedenidir.
Özetle kaslar hemen her yaşta ama en çok da orta yaş sonrasında çok önemli yapılarımız. Onlara sahip çıkıp kuvvetlerini artırmak ve mümkün olduğu kadar sık kullanmakta fayda var.
Fırsat buldukça kaslarınıza yüklenin.
Onları direnç egzersizleri ve zorlamalarla gerin, uzatıp kısaltın. Sürekli kas çalıştırmanın en kolay yolu yürümektir, yürümeyi ihmal etmeyin.

Kas yaşlanması nasıl azaltılır?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 482 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 714 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar