Kanınız asla yalan söylemez

Kan insülin düzeyinizin yüksek bulunması, yetişkin tip şeker hastalığının, kalp ve damar hastalığı riskinde artışın, daha açık bir ifade ile görme, kalp, böbrek ve beyin sorunlarının...

Kan insülin düzeyinizin yüksek bulunması, yetişkin tip şeker hastalığının, kalp ve damar hastalığı riskinde artışın, daha açık bir ifade ile görme, kalp, böbrek ve beyin sorunlarının habercisidir. Dolaşımdaki açlık insülin düzeyiniz beklenen değerlerin üzerindeyse, özellikle 8’i, 10’u geçmişse, siz gerekenden daha hızlı yaşlanıyorsunuz demektir.
Kan şekeri (kan glikozu) düzeyinin uzun dönemde ve doğruya yakın, güvenilir kriteri, glikozile hemoglıbin (HbA1C) düzeyini ölçmek ve izlemektir. Makul olanı yüzde 5-7 ve altıdır. Yüzde 6 mg’dan yüksek HbA1C seviyeleri erken ve hızlı yaşlanmanın işaretçisidir.
Trigliserid / HDL-kolesterol oranı yüksekliği de özel bir dikkat gerektirir. Bu oranın yüksekliği, kalp-damar hastalığına yakalanma riskini sigaradan da, yüksek total kolesterol seviyelerinden de daha fazla etkilemektedir.
Yaşlanmayı önlemek istiyorsanız oranı düşük tutmalısınız. Daha az trigliserid düzeyleri (150’nin altı) ve daha yüksek HDL-kolesterol değerleri (55’in üstü) yaşlılığı geciktirmenin önemli bir anahtarıdır.
Bu oranın yüksek seyretmesi, aslında LDL-kolesterolün ve insülinin artışına işaret etmektedir. Bu oran mutlaka 2’nin altında, mümkünse de 1’in altında tutulmalıdır. Oran 4’ün üzerinde ise normalden daha hızlı yaşlanıyorsunuz ve kısa bir süre sonra damarsal sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız demektir.
Unutkanlık, kalp-damar hastalıkları, impotans, görme ve işitme sorunları, böbrek sorunları sizi bekliyor olabilir.
Kan şekeri yüksekliği, HDL-kolesterolün düşük, VDL-kolesterolün yüksek seyretmesi, ürik asit seviyelerinde kalıcı yükseklikler, homosistein seviyesinin yüzde 16 mg’dan yüksek oluşu, DHEA düşüklüğü, ferritin, fibrinojen ve CRP düzeylerinizin yüksek, TSH düzeylerinizin yüksek seyretmesi, PSA seviyelerinde dikkati çeken bir artış eğilimi, bozuk bir sağlığa ve hızlı yaşlanmaya ilişkin önemli birer işaret olabilir.

KÖTÜ YAŞLANMANIN 6 MÜHİM SEBEBİ

1- Hareketsizlik: Kötü yaşlanmanın en etkili nedeni olduğu kesindir.
2- Kan şekeri yüksekliği: Kan şekeri yüksekliği dokuların şekerlenmesine (glikasyon/ glikozilasyon) ve doğal yapısının bozulup erken tahrip olmasına yol açar.
3- Serbest radikal fazlalığı: Hücre duvarında ve hücre içi organcıklarda hasara, hücre ve dokuların erken yaşlanmasına, çabuk eskiyip fonksiyonlarını yeterince yapamamalarına sebep olur.
4- Yoğun stres ve bunaltı hali: Kötü stres erken yaşlandırır. Bağışıklığı düşürür, damar yaşlanmasını hızlandırır. Kan basıncı, kan şekeri kontrolünü güçleştirir.
5- Aşırı kalori, yağ ve protein, az sebze ve bakliyat tüketimi (kötü beslenme): Gereğinden çok yemek, kalori değeri yüksek besinlerle beslenmek, özellikle hayvansal yağları ve hayvansal proteinleri fazla kullanmak erken yaşlandırır.
6- Çok fazla insülin: Özellikle kilo fazlalığı, yüksek kan basıncı, kan kolesterol ve trigliserit yüksekliği sorunu olanlarda, aşırı karbonhidrat (şeker) tüketenlerde kanda insülin artar. Aşırı insülin seviyeleri ve insüline karşı direnç, hızlı yaşlanma sebebidir.

DAMARLARINIZI ÇOK İYİ KORUYUN

Hemen hemen tüm toplumlarda ölümlerin önde gelen nedenleri olan koroner kalp hastalıklarının da, felçlerin de başlıca sebebi sağlıksız, erken yaşlanmış, tıkanmış ya da patlamış damarlardır.
Muhakkak ki insanlar yaşlandıkça damarlar da yaşlanacaktır.
Eğer yaşlanmayı yavaşlatmak ya da bir süre ertelemek istiyorsanız, yapacağınız öncelikli şey genç ve sağlıklı damarlara nasıl sahip olacağınızı öğrenmek olmalıdır.
Unutmayın ki, damarlarınız kadar genç ya da yaşlısınız.
Damarlarınızı korumanın başlıca unsurları; yüksek kan şekerinden, kan basıncından, ürik asit seviyesinden, kan kolesterol düzeyinden, homosistein seviyesinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, aşırı kilolardan, yoğun stresten, sigara ve alkol kullanımından, hareketsizlikten sakınmaktır.
Doğru beslenme alışkanlıkları edinerek (daha az toplam yağ kalorisi, daha az doymuş yağ, daha çok tekli doymamış yağlar ve daha az hayvansal protein kullanımı), sigaradan kaçınarak, düzenli ve ılımlı egzersizleri bir yaşam alışkanlığı haline getirerek, kan şekerinizi kontrol altında tutarak, kan basıncınızı kabul edilebilir aralıklarda sürdürerek, toplumsal ilişkilerinize önem vererek sağlıklı bir yaşam biçimi sürdürürseniz, daha sağlıklı ve genç damarlara sahip olursunuz. Önemli olan her konuda sağlıklı bir denge oluşturmak ve aşırıya kaçmamaktır.

DAMARLARINIZ BEDENİNİZİN OTOYOLLARIDIR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.261 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar