Bu kombinasyonlarda hayat var!

Domatese zeytinyağı ekleyinDomates tıka basa antioksidan mucize likopen ile dolu. Likopen yağda eriyen bir bileşik. Bu nedenle de bağırsaklardan emilebilmesi için yağ ile birlikte kazanılması lazım. Likopeni daha yararlı hale...

Domatese zeytinyağı ekleyin

Domates tıka basa antioksidan mucize likopen ile dolu. Likopen yağda eriyen bir bileşik. Bu nedenle de bağırsaklardan emilebilmesi için yağ ile birlikte kazanılması lazım. Likopeni daha yararlı hale getiren yağların en başında ise zeytinyağı var.
Zeytinyağının bu ayrıcalıklı özelliği bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Güvenilir bir çalışmada bir grup deneğe domates zeytinyağı ile birlikte diğer gruba ise ayçiçeği yağı ile beraber kullandırılmış. Netice şu: Ayçiçeği yağının domatesin içindeki likopenin daha güçlü emilimine ciddi bir katkısının olmadığı saptanmış.
Tavsiyem şu:
Domatesi tüketirken üzerine birazcık zeytinyağı eklemeyi ihmal etmeyin. Domatesin salatasını da, çorbasını da zeytinyağı ilave etmeden yiyip içmeyin. İçecek olarak da yarım çay kaşığı zeytinyağı ve bir tutam karabiber eklenmiş domates suyunu tercih edin.

Zerdeçalı karabibersiz bırakmayın

Zerdeçal son yılların gözde baharatı. Zira lezzeti kadar sağlık faydaları da öne çıkıyor, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor.
Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek bozukluğuyla, paslanmayla, kısacası bizi yaşlandıran ve hastalandıran ne varsa hepsiyle savaşıyor.
Peki kusuru yok mu? Var. O kusurların en başında “emilim sorunu” geliyor. Besinlerle kazandığımız zerdeçalın bağırsaklardan çok ama çok az bir bölümü emilebiliyor. Peki bu işin bir “hâl çaresi” yok mu? Var! Çare yine bir başka baharat: KARABİBER!
Zerdeçalı karabiberle evlendirdiğinizde zerdeçalda bulunan kurkumoidlerin emilim oranı neredeyse yüz katına ulaşıyor.
Ha bu karışıma bir çay kaşığı kadar zeytinyağı da eklerseniz emilen zerdeçal miktarı ikiye katlanıyor.
Günde iki çay kaşığı kadar toz zerdeçal tüketmek, bunu çay kaşığının ucu kadar karabiberle karıştırıp üzerine bir çay kaşığı zeytinyağı ekleyerek süslemek mükemmel bir beslenme yaklaşımı.

Çayınızı limonlu için

Çay bir kateşin deposu, tıka basa epigallokateşin gallat (EGCG) dolu. Yeşilinde siyahından biraz daha fazlası var. Kateşinler özellikle de EGCG bir sağlık mucizesi. Antioksidan, yani paslanmayı önlüyor. Antienflamatuar yani iltihabi süreçleri baskılıyor. Antitümör yani kanserlerin birçoğuna karşı güçlü bir baraj oluşturuyor.
Metabolizmayı hızlandırması, cilt gençliğini destekleyip kırışıklıkları azaltması da diğer marifetleri. Yeşil veya siyah çaydaki kateşinlerden daha çok faydalanmak istiyorsanız çayınıza limon suyu ilave edin, limon dilimleri ekleyin. Zira limondaki C vitamini çaydaki kateşinlerin emilimini en az 10 kat artırabiliyor.,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 785 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 818 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar