Kalbinize nasıl daha iyi bakabilirsiniz?

Şu bilgi çok mühim: Sigara kullanımı, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, kanda şeker seviyelerinin yükselmesi, trigliseridin 300’leri geçmesi ve iyi kolesterol HDL’nin 40’lı, hele hele 30’lu rakamların...

Şu bilgi çok mühim: Sigara kullanımı, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, kanda şeker seviyelerinin yükselmesi, trigliseridin 300’leri geçmesi ve iyi kolesterol HDL’nin 40’lı, hele hele 30’lu rakamların altına inmesi en az LDL kolesterolün yükselmesi kadar mühim koroner risk faktörüdür.
Bu faktörlerin “tek tek” bulunmaları da önemlidir ama riskin fazlaca yükseldiği durum “hepsinin veya birkaçının birlikte olduğu” hallerdir. “Koroner kalp hastalığı ile mücadele” de zaten her bir risk faktörü ile tek tek ilgilenmek demektir. Bugün konumuz HDL kolesterolün, yani “iyi/faydalı” kolesterolün azalması. Buyurun...
İyi kolesterol neden önemli?
İyi kolesterol (HDL kolesterol) adeta bir temizlik işçisi gibi çalışarak okside olmuş zararlı LDL kolesterolün oluşturduğu damarsal hasarları azaltabiliyor.
Ne var ki şans herkese eşit davranmıyor, herkes yeterli miktarda HDL kolesterol üretemiyor. Bunun genetik temelleri de var, kişisel hatalarla ilgili olanları da.
Damarlarda dolaşan kanda temizlik işlerini yapacak yeterli eleman olmayınca da çöpler damar duvarında birikiyor, plaklar oluşup daralma-tıkanma süreçleri başlıyor.
HDL kolesterol için makul seviye 50’nin üzeri. 45’in altı riskli. 30 ve altındaki rakamlarda risk daha da yükseliyor. Hele bir de bu duruma kan şekeri artışı, trigliserid fazlalığı da eklendi ise LDL kolesterolünüz 120’lerin altında olsa bile “plak” üretme riskiniz tavan yapabiliyor.
Peki, nasıl artacak bu azalmış/düşmüş HDL kolesterol seviyeleri? Kısa listeyi yandaki kutuda bulabilirsiniz.
HDL kolesterolü yükseltmenin 8 etkili yolu

◊ YAĞ TERCİHİNİZ ZEYTİNYAĞI OLSUN: Pek çok çalışma günde 3-4 yemek kaşığı zeytinyağının HDL’yi anlamlı ölçüde artırdığını göstermiş.
◊ DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN: Özellikle aerobik/kardiyo çalışmalarının direnç/ağırlık egzersizleri ile kombine edilmesi halinde HDL kolesterol süratle yükseliyor.
◊ SİGARAYI BIRAKIN: Sigara tek başına bile zaten “düşük HDL”den daha riskli bir koroner arter zararlısı. Üstelik onu bırakınca HDL de artıyor. Sigara içiyorsanız “hemen” ve “şimdi” en uygun

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 434 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 699 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 579 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar