15 kilo ver diyabeti yen!

Eğer kilo fazlalığı sorunları olan yetişkin bir şeker hastasıysanız lütfen bu yazıyı daha bir dikkatle okuyun. Hele bir de bel çevreniz fazlaca genişlemiş, enseniz azıcık kalınlaşmışsa...

Eğer kilo fazlalığı sorunları olan yetişkin bir şeker hastasıysanız lütfen bu yazıyı daha bir dikkatle okuyun. Hele bir de bel çevreniz fazlaca genişlemiş, enseniz azıcık kalınlaşmışsa dikkatinizi daha da yoğunlaştırın.
Zira makul bir kalori kısıtlaması ve düzenli fiziksel aktivite yaparak ortalama 15 kilo civarında kilo kaybeden fazla kilolu veya obez diyabetlilerde kanda şeker, insülin ve HbA1c seviyeleri tamamen normalleşiyor.
Bir başka deyişle diyabet yani şeker hastalığı tümüyle ortadan kalkıyor. Aslında bu yeni bir bilgi de değil. Ciddi bir kilo
kaybının diyabeti önlemede de mevcut bir diyabetten (Tip2 diyabet) kurtulmada da işe yaradığı zaten biliniyordu. Biz de kliniğimizde farklı yaş gruplarındaki çok sayıda
tip2 diyabetlide bu
gelişmeye defalarca şahitlik ettik.
Yeni bir çalışma ise bu bilgiyi bilimsel olarak doğruladı. O çalışmayı yandaki kutuda bulacaksınız...

Susamda neler var?

Akdeniz’in en güzel beldelerinden birinde, Anamur’da doğdum, tıp fakültesine girene kadar da (17 yıl) o güzel kasabada yaşadım. Susam ile tanışmam da orada başladı.
Biz de pek çok çiftçi gibi susam ekip biçen bir aileydik. Ayrıca susam bizim evin “kral” besinlerinden de biriydi. “Batırık” ya da “kısır” olarak bilinen mükemmel lezzet için ceviz kadar susam da mutfağımızın “olmazsa olmaz”larındandı.
Bir de “samsıra” tatlısı. Pekmez, susam ve cevizden oluşan o doyumsuz lezzette de susam yine esas oyuncu idi. Peki ya “tahin”!
Tahinin de ana maddesi susamdı. Peki, ne var susamda? Neler yok ki? 30 gramı 150 kalori, 3 gram posa, 6 gram protein, 6 gram omega-6 yağ asidi, bir günlük ihtiyacınızın yarısı kadar bakır, dörtte biri kadar magnezyum
ve manganez içeriyor.
Kanda kolesterolü azalttığı, cinsel gücü iyileştirdiği, iltihap azaltıcı bir güce sahip olduğu da biliniyor.

Fazla kiloları ver, pankreasın rahatlasın

Bu çok önemli ve yeni araştırma, ünlü tıp dergisi The Lancet’te yayınlandı. New Castle ve Glascow (İngiltere) şehirlerinde yürütülen bu çalışmanın sonuçları fazla kilolardan kurtulmanın diyabet tedavisindeki önemi bir kez daha ispatladı. Bilindiği gibi pankreasın yağlanması, kanda şeker seviyelerini kontrol eden beta hücreleri üzerinde müthiş bir baskıya sebep oluyor.
Diyetle birlikte pankreasınızda yağlanma azalınca bez yeniden düzgün ve verimli bir çalışma sürecine giriyor. Bu çalışma metabolik cerrahi olarak tanımlanan yöntemlerle ameliyatlara da gerek olmadığının da bir kanıtı. Diyetle verilen -ve yeniden geri alınmayan- fazla kilolar diyabetten kurtulmanın esas nedeni.
Kısacası başarının sırrı alınan fazla kilolardan kurtulmada yatıyor.
İşin sırrı da cerrahide değil, kaybedilen kiloların oluşturduğu baskıdan kurtulan pankreasta.
ÖZETİ ŞUDUR: Tip 2 diyabetli ve fazla kilolu biriyseniz işe fazla kilolarınızdan nasıl kurtulacağınız sorusuna yanıt arayarak ve bu işi mutlaka başararak başlayın. Çözümün yalnızca haplarda ya da cerrahi girişimlerde olduğu yanlışına lütfen siz de düşmeyin.

Uzamış gündüz şekerlemeleri gizli bir diyabetin habercisi olabilir

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 503 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 716 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar