11 soruda tiroit çözümleri

Tiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok...

Tiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok yaygın. Nodülleri, tümörleri, az ya da çok çalışma hallerinin her biri ayrı birer dert! Suyumuzun, toprağımızın, neticede besinlerimizin yeteri kadar iyot içermemesi bunun ilk nedeni. İşte sizden gelen o sorulara yanıtlarımız. Buyurun...

SORU 1
TİROİT HASTALIKLARI KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?
Çok sık olmasa da kısırlık problemi olan kadınlardan bazılarında gizli bir tiroit yetersizliği saptanabiliyor.
Özellikle tiroit bezinin aşırı çalıştığı hallerde, yani hipertiroidide kısırlık görülebiliyor. Çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlerin tiroit hastalığı yönünden, özellikle de hipertiroidi bakımından dikkatle araştırılması gerekir.

SORU 2
HAMİLELİK TİROİT HASTALIĞINI TETİKLER Mİ? 
Eğer ailenizde guatr, tiroit bezi iltihaplanması -tiroidit–, özellikle Hashimoto tiroiditi gibi tiroit hastalıkları varsa, genetik mirasınızda bağışıklık bozukluğuyla ilişkili herhangi bir sağlık sorunu söz konusuysa hamilelik döneminde ve doğumdan hemen sonra herhangi bir tiroit hastalığıyla karşılaşma riskiniz yüksektir.
Risk grubunda olan hamile adayları, hamileler ve yeni doğum yapan anneler tiroit bezi problemleri yönünden mutlaka gözlenmelidirler.

SORU 3
TİROİT BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI DEPRESYONA YOL AÇAR MI
Tiroit bezi metabolizma hızının temel belirleyicisidir. Yeteri kadar hormon üretmediğinde –az ya da yavaş çalıştığında– beyin fonksiyonlarında da bozulmalar görülebilir.
Bunun sonucunda ise ortaya yorgunluk ve depresyon gibi belirtiler çıkar. Depresyona çoğu zaman unutkanlık da eşlik eder.

SORU 4
TİROİT HASTALIKLARI KOLESTEROLÜ ETKİLER Mİ?
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kolesterol seviyeleri (total ve kötü–LDL– kolesterol) yükselebilir ve bu durum damar sertliği sürecini hızlandırabilir.
Durup dururken kolesterol değerlerinin yükseldiği vakalarda tiroit bezinde bir problem olup olmadığı da araştırılmalıdır.
Ayrıca tiroit bezi hastalıklarında çarpıntı, ritim bozuklukları ve kalp yetmezliğine de rastlanabilir. Kısacası tiroitle ilgili her sorun kalp ve damar sağlığını da etkileyebilir.

SORU 5
TİROİT HASTALIKLARI BOY KISALIĞI YAPAR MI?
Çocukluk çağında geçirilen tiroit hastalıklarının gelişmeyi olumsuz yönde etkilediği bilinen bir gerçek. Özellikle tiroit bezi tembelliğine yakalanan ve tedavisi geciken çocuklarda boy kısalığı problemine çok sık rastlanıyor.
Doğumsal tiroit bezi tembelliklerinde (Kretenizm ve pendred sendromları) durum çok daha vahim oluyor. Bu çocuklarda zekâ sorunları, işitme kayıpları da görülebiliyor.

SORU 6
TİROİT HASTALIKLARI BELLEĞİ BOZAR MI?  
Özellikle tiroit bezi tembelliğinde bellek sorunlarına çok sık rastlanır.
Yaşı 60’ı, 70’i geçenlerde tiroit tembelliği bunamayı hızlandırabilir. 60 yaş üstündeki her 10 kişiden birinde tiroit bezi tembelliği görüldüğünü de belirtmek istiyorum.
Tiroit bezinin çok çalıştığı bazı durumlarda da bazen birdenbire ortaya çıkan bellek bozukluğu dalgalanmalarına rastlanabilir.
Hafızası aniden ve hızla bozulan bir yaşlıda tiroit problemi olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.223 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar