Suriye’de İran, Rusya ve tarafların sürtüşme süreci

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki eski Büyükelçisi Ali Hurrem’in, hafta sonu Tahran’da verdiği bir röportajdaki “Putin çıkarları gerektirirse diğer ülkelerle...

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki eski Büyükelçisi Ali Hurrem’in, hafta sonu Tahran’da verdiği bir röportajdaki “Putin çıkarları gerektirirse diğer ülkelerle İran’a karşı hareket edebilir” sözü çok dikkat çekiciydi.

Eski Büyükelçi Hurrem, Türkiye ve Rusya arasında İdlib konusunda varılan ve sivil halkı hedef alacak saldırıların önüne geçen mutabakatı, “Tahran zirvesi neydi ki zirveye katılan iki ülke, 10 gün sonra önceki anlaşmanın aksine yeni bir anlaşma yaptılar” ifadeleriyle eleştirdi.

İran’dan yayın yapan “entekhab.ir” adlı haber sitesine özel mülakat veren Hurrem, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İranlı yetkililerin aksine gizli anlaşmalar konusunda yetenekli olduğunu vurgulayarak, “Putin çıkarları gerektirirse diğer ülkelerle İran’a karşı hareket edebilir” ikazının yanında, “Tahran zirvesinde İran, Suriye’yi de temsil etmeye çalıştı. İran’ın yaklaşımının aksine, Putin bir kez daha hile ve pazarlık ehli olduğunu gösterdi. Mesela bu durum petrol ihracatı konusunda da görüldü. Putin bazen ABD ile birlikte bazen de İsrail’le birlikte İran’a karşı hileli anlaşmalar yaptı. Şu anda da Türkiye ile birlikte İran’a karşı hareket edebilir” dedi.

Büyükelçinin bu sitemi, İran’ın sadece Türkiye ve Rusya’nın Soçi görüşmesinden ziyade uzun zamandan beri Rusya ile aralarında çok ciddi farklı sorunların su yüzüne çıkmaya başladığının bir işaretidir.

Suriye Savaşı’nın başından beri Şam yönetimi üzerinde Rusya ve İran arasında çok ciddi etkinlik mücadelesi yaşanıyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 63 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 399 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar