Suriye’de insanlığa karşı işlenen suç cezasız kalmamalı

2011 yılı Mart ayında, Beşşar Esed rejimine karşı düzenlenen barışçıl gösterilerde kan dökülmesiyle beraber başlayan iç savaş, 6. yılına girdi. Bu süre içerisinde 2. Dünya...

2011 yılı Mart ayında, Beşşar Esed rejimine karşı düzenlenen barışçıl gösterilerde kan dökülmesiyle beraber başlayan iç savaş, 6. yılına girdi.

Bu süre içerisinde 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan en büyük göç dalgası ve mülteci sorunlarıyla karşı karşıya kalındı.

Tarih, yaşanan trajediyi en acı savaşlardan biri olarak kayıt etmektedir.

Suriye’de yaşanan katliamların benzerine Ruanda, Srebrenitsa, Halepçe ve Sierra Leone’de şahit olmuştuk.

Buralarda savunmasız halklara yapılan katliamların sorumlularının yıllar sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılandıklarına da şahit olduk. 

Son on yılda Avrupa’da “soykırım”, “insanlığa karşı suç” ve “savaş suçu” gerekçesiyle çok sayıda isim hakim önüne çıkarıldı.

Gerek ulusal mahkemelerde gerekse de uluslararası nitelikli mahkemelerde görülen davaların çoğunda askerlerden devlet başkanlarına kadar uzanan birçok isim cezalandırıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar