Madde bağımlısı iyileşme modeli -AYBUDER-

Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği, 06.06.2008 tarihinde, Yavuz Tufan Koçak önderliğinde iyileşmekte olan bağımlılar tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Fakat derneğin kurulma fikri çok daha eskilere...

Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği, 06.06.2008 tarihinde, Yavuz Tufan Koçak önderliğinde iyileşmekte olan bağımlılar tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Fakat derneğin kurulma fikri çok daha eskilere dayanmaktadır.

Dernek Kurucu Başkanı Yavuz Tufan Koçak, 15 yıldır iyileşmekte olan bir bağımlıdır. Adsız alkolikler toplantılarında ayılmaya başlamış, yıllar içinde pek çok yerde grup destek hizmetleri yapmıştır. Gruplara gelen ağır vakaların bazılarında, daha yoğun bir çalışma yapmanın gerekli olduğunu fark edince de kişilerle birebir çalışmalar yapmaya başlamıştır. Türkiye’de gerçek manada bir rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon merkezinin olmamasından kaynaklı olduğunu düşündüğü bu soruna bir çözüm olarak, 2000’li yıllarda AYBUDER’i kurmuştur. Orada bağımlılarla, onların aileleriyle ve hayatında değişim isteyen herkes ile grup destek toplantıları ve birebir çalışmalar yapmıştır. Çok güzel sonuçlar almasına rağmen dernek yerinin kirasını ödeyemediği için daha bir yılı dolmadan derneği kapatmak zorunda kalmıştır. Belli bir süre evinde grup destek toplantılarına devam etmiştir. Daha sonraları da birebir çalışmalarına geri dönmüştür. Hangi şehirden olursa olsun onu aradıklarında bağımlının evine gidip, ailesiyle ve bağımlıyla çalışmalar yapmıştır.

2012 yılının ortalarında yaptığı çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış ve hayatına dokunduğu kişiler ile birlikte bir ekip çalışması yaparak, daha fazla kişiye ulaşabilmek ve bu bağımlılık hastalığını anlatabilmek için YTK Yaşam Atölyesi olarak danışmanlık firmasını kurmuştur. 2013 yılında ekip arkadaşlarının da ısrarıyla, AYBUDER’i ikinci kez kurmuştur.

“Bir denizyıldızı daha..” sloganıyla yola çıkan, tamamı iyileşmekte olan bağımlılardan oluşan ekip gönüllü olarak hizmete başlamışlardır. Tüm ekonomik zorluklara rağmen ilk yıl ayakta kalmayı başarmış, yüzlerce bağımlı ve bağımlı yakının bağımlılık konusunda bilinçlendirilmesini sağlamıştır. 

2014 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında “Ayık Yaşam Atölyesi” Projesi desteklenmiş bir yıl boyunca bu projeyle binlerce kişiye, yazılı ve görsel basından, yüz yüze görüşmelerle, seminerlerle ve telefon görüşmeleriyle bilinçlendirme çalışması yapılmıştır.

AYBUDER, 2015 yılında Antalya’da bilinçlendirme çalışmalarına başlamış ve 2016 yılında Antalya İl Temsilciliğini açmış ve idealize ettiği 5 dönümlük bir bahçe içinde, bağımlıların sosyal uyum çalışmalarını yapabileceği bir merkezde faaliyetlerine başlamıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 143 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 220 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 62 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar