Balkanlar’da, Türkiye ve kurumlarımız

Her ne kadar son yıllarda Türkiye dış politikası, küresel dengelerle birlikte Ortadoğu üzerinde yoğunlaşsa da AK Parti iktidarı döneminde Balkanlarla ilgili çok önemli çalışmalar...

Her ne kadar son yıllarda Türkiye dış politikası, küresel dengelerle birlikte Ortadoğu üzerinde yoğunlaşsa da AK Parti iktidarı döneminde Balkanlarla ilgili çok önemli çalışmalar yapılmıştır.

Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının sayısı gün geçtikçe artmış, bu vesile ile bölgede sosyal, kültürel, tarihi çalışmalarla beraber, eğitim çalışmaları da önem kazanmaya başlamıştır.

Bölgede faaliyet gösteren resmi kurumlar; TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, YTB, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi devlet bankalarımız, AA, TRT gibi devlet yayın organlarımız ve dönemsel olarak belediyelerimizdir.

Bölgede birçok sivil toplum kuruluşumuz çeşitli sahalarda faaliyetlerini dönemsel ve sürekli olarak sürdürüyor.

Balkanlarla ilgili faaliyetlerimizde en önemli sorun; tek bir stratejinin olmaması ve bu strateji doğrultusunda gerekli koordinasyonun sağlanamamasıdır.

Amerika, Almanya, Avusturya, Fransa ve Rusya gibi ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel faaliyetleri, Balkanlar’da özellikle Türk ve Müslüman nüfus üzerinde siyasi ve sosyal baskı oluşturmaktadır.

Bölgede, Amerikan Büyükelçilerinin seçimlere müdahale edebildiği, Almanya’nın, ülkelerin hukuk sistemlerine, yasalarına varana kadar etkide bulunabildiği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar