Bütün Suriye halkının oy kullanabileceği bir seçim yapılmalıdır

Suriye Devlet Başkanı Esed’in geleceğiyle ilgili soruya Almanya Başbakanı Angela Merkel şu cevabı verdi: “Suriye halkı kendi geleceğine karar verecektir. Suriye rejimi çok sayıda insanı öldürdü. Siyasi...

Suriye Devlet Başkanı Esed’in geleceğiyle ilgili soruya Almanya Başbakanı Angela Merkel şu cevabı verdi: “Suriye halkı kendi geleceğine karar verecektir. Suriye rejimi çok sayıda insanı öldürdü. Siyasi çözüm diyoruz ama bu çok kolay olmayacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katılımıyla İstanbul Vahdeddin Köşkü’nde gerçekleştirilen Suriye konulu dörtlü zirvenin ardından liderlerin ortak basın açıklaması çok önemliydi.

Astana’da Türkiye, İran ve Rusya sürecinden sonra Fransa ve Almanya’nın dahil olması ile yeni bir oluşumun fotoğrafı aslında birçok ülke için şaşırtıcı ve sürpriz oldu.

İstanbul’da gerçekleşen 4’lü zirve sonrasında liderlerin açıklamalarında benim en çok dikkatimi çeken hususlara baktığımızda, sahada tam olarak ateşkesin sağlanması ve hâkim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması, Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda bir siyasi çözüme ulaşılması var.

Suriye halkına insani yardımın sürdürülmesi gerektiği konusunda mutabık kalınması, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüş sürecinin uluslararası hukuka uygun olarak gönüllülük esasına göre güvenli biçimde ve Birleşmiş Milletler ile eşgüdüm halinde yürütülmesi gerektiği hususunda fikir birliğine varılması ile siyasi çözümün hızlandırılması fikri çok önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 145 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 220 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 63 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar