Uyuşturucu ile mücadelede inisiyatif Yeşilay’da olmalı

Son yıllarda madde bağımlılığı sorununun gözle görülür bir şekilde artması bu alanda tedavi ve danışmanlık hizmeti temelinde acil yeni yaklaşımlar geliştirmeyi gerekli...

Son yıllarda madde bağımlılığı sorununun gözle görülür bir şekilde artması bu alanda tedavi ve danışmanlık hizmeti temelinde acil yeni yaklaşımlar geliştirmeyi gerekli kılmıştır.

Yeşilay, 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle bağımlılık alanında yürütmekte olduğu önleyici ve koruyucu çalışmalara tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini de ekledi.

Ülkemizde madde ve alkol bağımlılığıyla mücadele süreçlerinde özellikle tedavi ve danışmanlık boyutundaki yetersizlik tespit edilmiş ve etkinliğin artırılması için Yeşilay tarafından çalışmalar başlatılmış.

Bu çalışmalar neticesinde alkol ve madde bağımlılarının rehabilitasyonlarına yönelik kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılıp dünyada ve Türkiye’deki uygulamalar ve araştırmalar incelenmiş.

2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kuruluyor. İlk etapta 444 79 75 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan YEDAM, 2016 yılı itibariyle Üsküdar’daki merkezinde pilot çalışmayla rehabilitasyon hizmeti vermeye başladı. Üsküdar, Cerrahpaşa, Başakşehir ve Şanlıurfa’da faliyet göstermeye devam ediyor.

YEDAM’la amaçlanan alkol, madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 63 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 399 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar