Yenilenebilir enerjide eylülde Türk-Aman buluşmasının hatırlattığı

Almanya Büyükelçiliği ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile ODTÜ ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 7-8 Eylül tarihinde “Enerji Gelişiminin Güçlendirilmesi-Yenilenebilir Enerji ve Enerji verimliliğinin...

Almanya Büyükelçiliği ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile ODTÜ ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 7-8 Eylül tarihinde “Enerji Gelişiminin Güçlendirilmesi-Yenilenebilir Enerji ve Enerji verimliliğinin rolü”başlıklı konferansın düzenleneceği haberini Ankara büromuzdan alınca, bu konuda Türkiye ve Almanya’nın durumunun ne olduğuna bakmak ihtiyacını duydum.

Güneş enerjisindeki duruma baktığımda üzüntü verici bir tablo ile karşılaştım:

Türkiye’nin günlük 7.5 saatten, yıllık güneşlenme süresi 7 bin 737 saat ve üretilen ererji miktarı ise 860 megavat. Bu Türkiye’nin enerji üretim toplamı içerisinde yüzde birlik bir paya tekabül ediyor.

Almanya’nın yıllık güneşlenme süresi 1600 saat. Bu güneşlenmeden Almanya’nın elde ettiği enerji 40 bin megavat.

Bu şu anlama geliyor: Almanya bizden yüzde 60 daha az yıllık güneşlenme süresine sahipken, güneşten elde ettiği enerji bizim elde ettiğimizden 46 kat fazla. Yani doğru yatırımlarla güneşten alabileceğimiz enerji çok artabilir.

Almanya elektiriğinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerjiden elde ederken, bizim elektrik üretimimizde 2016 yılında doğalgazın payı yüzde 37.7 olurken, güneş-rüzgar yenilenebilir temiz ederji payı yüzde 4'ün biraz üzerinde kalıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar