"Yeni Ekonomi Yaklaşımı" ve piyasanın beklediği

Bakan Albayrak, hafta sonunda "Yeni Ekonomik Yaklaşım" konusunda önemli önlemler içeren geniş açıklamalar yaptı. Zamanla elde edilecek, başarı sağlayacak bir tabloyu açıkladı. Bakanın...

Bakan Albayrak, hafta sonunda "Yeni Ekonomik Yaklaşım" konusunda önemli önlemler içeren geniş açıklamalar yaptı. Zamanla elde edilecek, başarı sağlayacak bir tabloyu açıkladı. Bakanın açıklamaları piyasaların hızlı döviz yükselişine fren içeren beklentilerine yanıt taşımadı.

Bakan Albayrak, geçen hafta sonu "Yeni Ekonomi Yaklaşımı" konusunda 3 artı 1 olarak sıraladığı yaklaşımın ilk fazında 2018-2019’da ekonomik dengeleme döneminin, bunun tamamlanmasıyla 2020-21 yıllarındaki ikinci fazda dönüşümleri, üçüncü fazda daha adaletli paylaşımı ve tüm bu süreçlerin başarılmasının ardından sağlam, kalıcı sürdürülebilir bir yaklaşımın kurgulanabileceğini açıklayarak, bunu artı 1 olarak nitelikli insan gücü ve güçlü toplumla taçlandıracaklarını söyledi.

Albayrak, Türkiye’nin tüm kurumları ve stratejileriyle hızlı ve güçlü politikalarıyla hedefinde ilerleyeceğinin altını çizerek, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına özen göstereceklerini, mali disiplini çok daha etkin ele alacaklarını, tasarrufa başladıklarını belirtti. Üst lige çıkmak için kararlılık içinde, katılımcılığı hedefte tutacaklarını, tüm piyasalarla daha etkin iletişim içinde finans isteminin ve bankacılığın güçlü yapısını korurken, sermaye piyasasını güçlendirerek buna ekleyeceklerini, bütçe disiplinini sürdüreceklerini, ihracatı artıracak cari açığı azaltacak politikalara ağırlık vereceklerini vurguladı. Vergi sisteminde çok güçlü bir dönüşümün hazırlığı için çalışmalar yapıldığını açıkladı.

Albayrak, gelecek açısından önem taşıyan Yeni Ekonomi Yaklaşımı konusunda önemli bilgiler vermesinin yanı sıra eylül ayında yeni adıyla OVP hazırlıklarının da tamamlanmak üzere olduğu konusuna da değindi.

Albayrak tarafından, Yeni Ekonomi Yaklaşımı konusunda açıklamalar yapılırken, piyasanın beklediği dövizdeki hızlı yükselişi frenleyici adımlardı. Kısa vadeli dövizdeki oynaklığa fren olabilecek güncel adımlar bakanın açıklamalarında yer almadı. Döviz yükselişine fren gelmedi. Bakanın açıklama yaptığı dönemde, Trump’ın Türkiye’ye yönelik alimünyum ve çelik gümrük vergilerini iki katına yükselttiğini açıklayan tweeti ile dolar TL karşısında bir günde yüzde 22 değer kazandı. Gün içinde 4.80'e dayanan dolar, cuma gününü 6.48’seviyesinde kapattı, pazar günü ise 6.42 seviyesine geriledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar