Yeni dönem yeni arayışlar yeni sorularla gelişiyor

Yayınlanan 74 maddelik 477 sayılık KHK ile Başbakanlığa son verilirken, yetkileri Cumhurbaşkanlığına devredilerek, parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş konusunda önemli bir...

Yayınlanan 74 maddelik 477 sayılık KHK ile Başbakanlığa son verilirken, yetkileri Cumhurbaşkanlığına devredilerek, parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Önümüzdeki günlerde yeni adımlarla dönüşüm tamamlanacak, devletin yeni yapısı kurulacak. Önemli olan bu dönüşümün en az sorunla gerçekleşebilmesi.

477 sayılı 74 maddelik KHK’nın yayımlanmasıyla Bakanlar Kurulu ve Başbakan'ın yetkilerinin birçoğunun Cumhurbaşkanlığı'na devri yürürlüğe girmiş oldu. Başbakanlık kaldırıldı. Yeni dönemle ilgili ilk önemli değişim adımı atıldı.

Devlet tepesinde cumhurbaşkanının yer alacağı şekilde Ankara merkezli olarak yeniden yapılandırılıyor. Bu yapıda cumhurbaşkanının yönetiminde 16 bakan, 7 politika kurulu, 5 ofis, 7 bağlı kuruluş yer alacak.

Yeni işleyişte 9 politika kurulu kendi alanlarına giren konularda gelecekle ilgili politikaları geliştirip, ilgili bakanlara sunacaklar. Bakanlar bunların uygulanmasını ele alacaklar.

Bu 9 politika kurulu yerel yönetim, sosyal politika, sağlık/ gıda, kültür/sanat, hukuk, güvenlik/dış politika, ekonomi, eğitim/öğretim, bilim/teknoloji ve yenilikler konularında geliştirici çalışmalar yaparak, cumhurbaşkanının onayına sunacaklar. Geliştirilen konuların hayata geçmesi çalışması Bakanlar Kurulu'nda yapılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar