Yeni dönem beklentileri gündemdeyken 11 sektörde durum

Şimdi yeni dönemin kurgusu yapılırken bir “bekleyiş” dönemi söz konusu. İş insanları artan döviz, faiz ve yükselen enflasyon nedeniyle yatırım ortamının olumsuz olduğu görüşünde...

Şimdi yeni dönemin kurgusu yapılırken bir “bekleyiş” dönemi söz konusu. İş insanları artan döviz, faiz ve yükselen enflasyon nedeniyle yatırım ortamının olumsuz olduğu görüşünde birleşiyorlar. Cumhurbaşkanı Hükümet Modeli’nin kurulmasıyla döviz ve faizin yükselişinin frenlenmesi, enflasyonun aşağıya çekilmesi ve yatırım ortamını iyileştirecek adımların atılmasını, ancak ondan sonra, üretimde bir artış, piyasalarda canlanma olabileceğini düşünüyorlar. Yerel seçim dönemine girilecek olmasından da tedirginliklerini dile getiriyorlar.

İş dünyasında beklentiler bu yöndeyken arkadaşımız İbrahim Ekinci, 11 sektörde içinde bulunulan durumu incelemiş. Yılbaşından bu yana sektörlerde yaşananları ele alıp bu 11 sektöre ayna tutmuş. Genel değerlendirmesi 7 sektörde resmin olumsuz olduğu. Dört sektörde ise görece iyi bir tablonun söz konusu olduğu. Yeni dönemde yapılması gerekenlerle ilgili bilgi vermesi bakımından bu 11 sektördeki duruma kısa kısa değinelim:

 -BEYAZ EŞYA: Tablo parlak değil. Yılbaşından nisana kadar üretimde yüzde 10, iç satışlarda yüzde 20 düşüş söz konusuyken, mayısta toparlanma görüldü. Ocak-mayıs itibariyle üretim düşüşü yüzde 2’ye iç satışlardaki gerileme yüzde 14’e ulaştı. Bu sektörün bir iyi gelişmesi ise mayısta yüzde 7, ilk beş ayda yüzde 9 ihracat artışı.

 -DEMİR-ÇELİK: Ocak-mayıs döneminde nihai mamul üretiminde ve tüketiminde artış eğilimi sürdü. 2018’de bir önceki yıla göre üretim yüzde 10.5, nihai ürün tüketimi yüzde 15.2 artış gösterdi. İhracat, miktar açısından yüzde 4 gerileyip 8.1 tonda kalırken, değer olarak yüzde 20.2’lik artış gösterdi.

 -KONUT SATIŞLARI: KDV, tapu harcı ve faiz desteği ile satışlar artarken, stoklar da yükseldi. Mayısta konut satışları yüzde 2.7 arttı. İpotekli satışlar ise yüzde 11.7 azaldı. Yabancılara satışlar önceki yıla göre yüzde 36.1 artış gösterdi.

 -HAZIR BETON: Faaliyet endeksi mayısta yüzde 2.3 düşerek 16 ayın en düşük seviyesine indi. Durgunluk kalıcı hale gelmeye başladı. -

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar